Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Klimatet är viktigast för svenskar i EU-valet

Publicerad

Svenskarna tycker att klimatet är den viktigaste frågan inför EU-valet. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Eurobarometer.

58 procent av de svenska väljarna tycker att ”åtgärder mot klimatförändringarna” borde prioriteras mest i valkampanjen. Frågan ses dock inte som lika viktig i övriga Europa. Sett till svarande i hela EU uppgav endast 27 procent klimatåtgärder som viktigast. I andra EU-länder tycker man att frågor kopplade till sitt eget land bör prioriteras, till exempel arbetsmarknad och ekonomiska frågor.

– Svenska väljare förknippar klimatfrågan med EU starkare än många andra länder, säger Göran von Sydow, direktör och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Andra viktiga frågor för senskarna är kampen mot terrorism och organiserad brottslighet, som 40 procent tycker bör prioriteras. Tätt därefter kommer demokrati- och rättsstatsprincipen, som 39 procent vill prioritera. Enligt Göran von Sydow har den frågan fått uppmärksamhet i Sverige kring den urholkning som funnits i demokratin i vissa länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2024 på teckenspråk

Mer i ämnet