Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre nato-kritiker. Se kritiken mot Sveriges inträde i Nato. Foto: TT/SVT

Kritiken mot Natointrädet: ”Världen behöver det motsatta”

Publicerad

På torsdagseftermiddagen blev Sverige efter en lång process medlem i Nato. Gratulationerna har kommit in till Sverige från många håll i världen – men flera höjer också oroliga röster.

– Med den ökade spänningen och den ökade militariseringen är det en värld som skulle behöva det motsatta, säger Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska freds till SVT.

Kerstin Bergeå vill hellre se satsningar på diplomati och förebyggande, och på att bygga bort konfliktorsaker så krigen inte behöver bryta ut.

Natomedlemskap – teckenspråk

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit emot att Sverige ska bli medlem i Nato sedan sverige ansökte om medlemskapet.

– Vi riskerar nu att dras in i andras krig och konflikter, säger Håkan Svenneling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet till SVT.

Även Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet, menar att hans parti önskat att Sverige inte gått med i Nato.

– I det här läget tycker vi att det är otroligt viktigt att det inte blir kärnvapen på svensk mark, och att vi helt enkelt inför förbud mot kärnvapen i Sverige. Det är nästa steg, säger Daniel Helldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Natomedlemskap – teckenspråk

Mer i ämnet