Foto: TT

Löfte om miljarder till järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen utlovar en ökad satsning på infrastruktur i höstens budget, skriver Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) gemensamt på Dagens Nyheters debattsida.

Ytterligare 8,7 miljarder kr ska ges till Trafikverket för investeringar och underhåll för åren 2019-2020, varav merparten öronmärks för järnvägsunderhåll.

Regeringen utlovar även en infrastrukturproposition för åren 2018-2019 senare i höst.

Innehåll känt sedan tidigare

Mycket är redan känt ur budgeten. Bland annat presenterades i fredags en satsning som ska ge 20.000 nya undersköterskor för att stärka äldreomsorgen.

Förra veckan presenterades också en ny myndighet som ska arbeta för ökad jämställdhet. Dessutom ska en nationell strategi tas fram för att motverka mäns våld mot kvinnor.

Fler platser till lärarutbildning

Redan i augusti lovade Statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att lärarutbildningen ska byggas ut med 3.600 platser till 2021. Studieplatserna gäller både lärarutbildningen och förskolelärarutbildningen.

Pengar tillbaka till bistånd

Eftersom kostnaderna för asylmottagandet minskat återför regeringen 6,4 miljarder kronor till biståndsbudgeten. I våras föreslogs en minskning av biståndsbudgeten men det anses inte längre nödvändigt.

Så sent som i går presenterades satsningar där Migrationsverket får 1,7 miljarder kronor under nästa år, 1,2 miljarder 2018, och något lägre summor även 2019 och 2020 för att kunna hålla uppe farten i asylprövningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.