Obama och Putin samtalade om krisen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen diskuterade USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin krisen i Ukraina i telefon.

Obama sade till Putin att Rysslands agerande inte hjälper den diplomatiska lösning som USA vill ha.

Putin tillbakavisade att landet skulle blanda sig i konflikten i östra Ukraina, enligt regeringskällor. Putin ska också ha bett Obama att göra sitt yttersta för att undvika blodspillan.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Enligt inom den amerikanska regeringen uttryckte Obama allvarlig oro över den ryska regeringens stöd för de proryska separatisterna. Han ska ha uppmanat Putin att använda sitt inflytande hos de beväpnade grupperna för att övertala dem att lämna ockuperade myndighetsbyggnader i östra Ukraina. Obama sade också att Ryssland måste dra tillbaka sina trupper från gränsen tilll Ukraina, för att minska spänningarna.

Putin tog initiativet

Enligt USA var det Vladimir Putin som tog initiativ till telefonsamtalet, och enligt den ryska regeringen var de båda presidenterna överens om att försöka hitta diplomatiska sätt att påverka situationen inför de internationella samtalen om Ukraina som ska hållas i Genève den 17 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Mer i ämnet