Foto: SVT

Öjebyns hörselklasser är hotade

Uppdaterad
Publicerad

Hörselklasserna på Solanderskolan i Öjebyn hotas av nedläggning. Orsaken är sparkrav som Barn- och utbildningsnämnden har på sig.

Hörselklasserna på Solanderskolan i Öjebyn hotas av nedläggning. Orsaken är sparkrav som Barn- och utbildningsnämnden har på sig.

– Det är helt korkat, en helt galen idé. Antingen blir det ingen besparing eller så blir det väldigt dåligt för de här barnen, säger Peppi Nash, förälder i Rosvik, till Svt Norrbotten.

Hörselklasser i Piteå

Familjen Nash flyttade till Rosvik från Boden för två år sen för att deras son, som nu går i första klass, skulle få sina behov tillgodosedda på Solanderskolan. Det handlar om mindre barngrupper, ljudisolerade rum, tekniska hjälpmedel och lärare med kunskap om hörselskadade.

– Solanderskolans hörselklasser var enda orsaken till att vi flyttade hit, säger hon.

Solanderskolan i Norrbotten är den skola enda i länet som erbjuder hörselklasser. Den närmaste därefter ligger i Umeå.

Barn och utbildningsnämnden (BUN) har sparkrav på närmare 9,8 miljoner kronor och räknar med att spara 2 miljoner på att lägga ner hörselklasserna och flytta eleverna.

I sparkravet låg att se över möjliga besparingar med tonvikt på det som inte är reglerat i skollagen. Och det är inte hörselklassser.

– Jag tycker det ser väldigt dåligt ut, säger Peppi Nash.

Skolchefen i kommunen, Ingemar Jernelöf, säger att han inte vet hur stor besparingen blir.

– Det kan jag inte svara på. Men 2 miljoner kronor i nettobesparing blir det nog inte, men en besparing blir det.

Föräldrarna till barnen har startat en namninsamling för att få ha kvar hörselklasserna.

Nedläggningshotet mot hörselklasserna kritiseras av Hörselskadades Riksförbund och Föreningen för Unga Hörselskadade. Föreningarna har skrivit ett brev till ledamöterna i Barn- och utbildningsnämnden, där ledamöterna uppmanas att säga nej till nedläggning. Den 25 april ska BUN ta ställning i frågan.

Länk till HRF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörselklasser i Piteå

Mer i ämnet