Den första analysen av de frusna hallon som användes till fredagens dessert vid Brunnsgårdens kök i Ljungby påvisar inte någon smitta av norovirus (calicivirus), skriver Ljungby kommun i ett pressmeddelande.
– Analysen är gjord av livsmedelsverket och omfattar bara en del av de hallon som fanns i den förpackning som användes under fredagen. Vi kan därför inte utesluta att det ändå funnits en smitta bland bären, säger livsmedelsinspektör Josef Larsson i pressmeddelandet
Fler analyser kommer att göras
Ljungby kommun har än så länge bara fått ett muntlig svar från livsmedelsverket på de första proverna men en skriftlig rapport väntas komma under förmiddagen. Fler analyser kommer dessutom att göras under helgen. Svaren på dessa väntas dock först nästa vecka.
Efter helgens händelse har Ljungby kommun skärpt upp sina rutiner när det gäller användningen av frusna bär vilket innebär att alla frusna bär numera kokas. Samma sak gäller livsmedelsverket som tydliggjort sin rekommendation om kokning.
Egenkontroll
Trots att Livsmedelsverket rekommenderar att frysta hallon kokas innan de ges till äldre och till personer med nedsatt immunförsvar, så följde kommunen inte detta.
– Egenkontrollen tas ju fram av respektive chefer och i den ingår ju vad personalen ska uppfylla för att försäkra upp livsmedelskedjan, säger Jan Bernhardsson teknisk chef vid Ljungby kommun till SVT.
När det gäller magsjukan på äldreboendena är läget lugnare. Ungefär hälften av de som varit sjuka är nu friska. Enstaka sjukdomsfall har tillkommit det senaste dygnet.
Vid halv tolv-tiden på onsdagen började personalen servera dagens lunch på restaurangen på Brunnsgårdens äldreboende i Ljungby.
Jan Bernhardsson säger till SVT Nyheter Småland att personalen mår mycket dåligt just nu.
– Vi har gett dem stöd från vår företagshälsovård. Det handlar mycket om skuldkänslor, säger Jan Bernhardsson.