Foto: TT

Polisen åtalas inte – protester i hela USA

Uppdaterad
Publicerad

Runtom USA protesterar nu tusentals invånare mot beslutet att inte åtala den polisman som i somras sköt ihjäl den obeväpnade svarte tonåringen Michael Brown i staden Ferguson.

I över 170 städer i USA demonstrerade människor med anledning av händelserna i Ferguson och mot polisens övervåld mot svarta. Människor blockerade broar, tunnlar och genomfartsleder och skrek ut sin ilska över åtalsjuryns besked att det inte finns skäl att åtala polismannen för dödsskotten, rapporterar CNN.                                              

I själva Ferguson började våldsamheterna redan i går, med brända bilar, plundring, skottlossning och tårgas mot demonstranter.  

Orolighet i Ferguson Teckenspråk

2.200 nationalgardister har kallats in för att upprätthålla ordningen.

Polismannen Darren Wilson säger i en första tv-interjvu, för tv-kanalen ABC,  att han fruktade för sitt liv under bråket som slutade med att han sköt ihjäl den svarte 18-åringen Michael Brown. 

– Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, säger polismannen till ABC.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orolighet i Ferguson Teckenspråk

Mer i ämnet