Foto: TT

Risk för inbördeskrig i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den spända situationen i östra Ukraina har under helgen trappats upp. Pro-ryska grupper har intagit flera myndighetsbyggnader och Ukrainas regering har svarat med att sätta in säkerhetstjänstens antiterrorenhet.

Mest oroligt har det varit i staden Slovjansk i östra Ukraina. Demonstranter intog i lördags en polisstation och en byggnad som hör till ukrainsk polis- och säkerhetstjänst i staden. I strider med ukrainsk säkerhetstjänst har minst två personer dödats, en pro-rysk aktivist och chefen för den ukrainska antiterrorenheten.

Myndighetsbyggnader har intagits på flera andra håll i östra Ukraina och läget är mycket spänt. Ukrainas regering har hotat med att sätta in militär om inte demonstranterna lämnar de ockuperade byggnaderna. Enligt experter kan det leda till att Ryssland agerar på liknande sätt som på Krim och att det kan leda till inbördeskrig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Mer i ämnet