Hanna Sejlitz, Sveriges Dövas Riksförbund. Foto: TT/SVT

SDR: Migrationsverket har inte tillräcklig kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, har i ett öppet brev till regeringen riktat kritik mot Migrationsverket. SDR menar att Migrationsverket inte har tillräcklig kunskap om döva och teckenspråk. Förbundet föreslår nu en samlad kompetens inom myndigheten.

SDR:s ordförande Hanna Sejlitz menar att det flera gånger har förekommit att Migrationsverket brustit i kunskap och kompetens rörande döva och teckenspråk och att det har gjorts felbedömningar.

– Vi tror att det är mycket som kan förbättras om Migrationsverket får stöd från personer som vet mycket om döva, säger Hanna Sejlitz till SVT Nyhetstecken. Det här kan lösas genom en samlad kompetens. Jag menar, om det kommer en döv till verket, då kan man hänvisa till personen med kompetensen. Då blir handläggaren informerad och den som är döv får information om sina rättigheter. Det är en samlad kompetens som vi tycker är viktigt.

Nyhetstecken reportage våren 2015

”Kan finnas luckor”

Migrationsverkets verksamhetsexpert Bengt Gradin säger att det kan finnas luckor i verksamheten och menar att rekrytering av nya handläggare kan ha varit orsaken. Personalen inom myndigheten ska kunna få utbildning och man är på väg att göra detta, menar Gradin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetstecken reportage våren 2015

Mer i ämnet