Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ser du kritiken från SDUF:s ordförande Julia Grahn och Mindie Norrie som ansvarar för skolfrågor. De får också svar från SPSM om hur samarbetet med dövförbunden ser ut. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Kjell Nydahl/SVT

SDUF kritiserar: ”Chockerande skillnad mellan hörande och döva elever”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges dövas ungdomsförbund reagerar på statistiken som SVT har tagit fram om att ungefär varannan elev från dövskolorna saknar behörighet att studera vidare på gymnasiet.

Samtidigt har cirka 85% av eleverna i den vanliga grundskolan gymnasiebehörighet.

I den här artikeln berättar specialpedagogiska skolmyndigheten SPSM:s skolchef för specialskolorna, Sabina Islamovic, om orsakerna till de dåliga betygen på skolorna för döva och hörselnedsatta.

15 minuter på Teckenspråk

I videoklippet ser du SDUF:s ordförande Julia Grahn och Mindie Norrie som ansvarar för skolfrågor. De får också svar från SPSM om hur samarbetet med dövförbunden ser ut.

Den gula linjen visar behörighetsnivån för de så kallade dövskolorna, den vita linjen visar behörighetsnivån för den vanliga grundskolan. Foto: SVT

Se avsnitt 5 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 30 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/K5d72Lm/15-minuter-pa-teckensprak/varannan-elev-saknar-gymnasiebehorighet?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet