Senaste nytt om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor har tagit tillbaka strategiskt viktiga områden i norra Ukraina. Samtidigt bedömer Storbritanniens försvarsdepartement att Ryssland håller på att omgruppera sina styrkor för att fokusera på de östra delarna av landet, där hårda strider rasar på flera platser.

• Ukrainas president Zelenskyj talade under tisdagen inför FN:s säkerhetsråd. I talet gick han till hårt angrepp mot FN och att säkerhetsrådet inte har mandat att stoppa de ryska aggressionerna.

• Efter att ha tagit del av bilderna från staden Butja säger USA:s president Joe Biden att han vill att Rysslands president Vladimir Putin ställs inför rätta för krigsbrott. Ryssland förnekar anklagelserna och har sagt att bilderna på döda civila är arrangerade.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

• EU-kommissionen föreslår ett femte paket med ekonomiska sanktioner riktade mot Ryssland. Bland annat ett stopp för import av ryskt kol.

• Antony Blinken, USA:s utrikesminister, säger i ett uttalande att ytterligare militärt bistånd, värt 100 miljoner dollar, ska skickas till Ukraina.

• USA ska förse Ukraina med skyddsutrustning mot kemiska och biologiska vapen. Det beskedet gav Biden-administrationen på tisdagen, enligt Reuters.

• Här kan du ta del av fler kartor, statistik och se vilka områden i Ukraina som Ryssland uppges kontrollera just nu.

Röd markering visar de områden i Ukraina som Ryssland uppges ha kontroll över. Senast uppdaterad onsdag den 6 april klockan 10.00. Foto: Källa: Live Universal Awareness Map

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet