Kartor om kriget i Ukraina

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll i just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget. Uppgifterna om läget just nu ska tolkas med försiktighet, som alltid vid stora nyhetshändelser.


Områden som uppges kontrolleras av Ryssland (i rött)

Kartan visar områden där Ryssland har stor militär närvaro, men det innebär inte nödvändigtvis att Ryssland har full kontroll där. Exakt hur det ser ut vid en given tidpunkt är svårt att avgöra.

Under kartan kan du välja om du vill se förändringen de senaste sju dagarna eller 30 dagarna. Vi redovisar uppskattningar utifrån vår källa Live Universal Awareness Map – inte en exakt verklighet.
Så har Ryssland ryckt fram och tillbaka

Områden i rött är sådana som sägs vara kontrollerade av Ryssland. Dra i reglaget under kartan för att se hur det förändrats över tid.↑ Klicka för att zooma


Källa: Live Universal Awareness Map (“Liveuamap”) är en oberoende, global nyhets- och informationssida som rapporterar bland annat om konflikter, terrorism och naturkatastrofer. De samlar information från ett stort antal källor, faktakollar och väljer sedan vad de lägger ut i sina kartor. Vi speglar deras karta och uppdaterar en gång i timmen om något nytt tillkommit.
Hit tar sig flyktingarna från Ukraina

Här visar vi siffror från UNHCR som visar hur många ukrainska flyktingar som anlänt till andra länder sedan invasionen startade den 24 februari. Vi tittar efter nya siffror en gång i timmen.


De delar av Ukraina som Ryssland kontrollerar sedan tidigare

2014 annekterade ryska militära styrkor Krim vid Svarta havet. Moskva-stödda separatister tog också kontroll över de östra industriregionerna Donetsk och Luhansk, som ligger vid Rysslands gräns. Den pågående konflikten i östra Ukraina har krävt drygt 13 000 liv till och med februari 2020.

I rött ser vi Krimhalvön samt de delar av Luhansk och Donetsk som var separatistkontrollerade innan kriget.

Enligt den senaste folkräkningen från 2001 uppgav mer än 50 procent av befolkningen på Krim och Donetsk ryska som sitt modersmål. Putin motiverar invasionen bland annat med att han försvarar rättigheterna för rysktalande i dessa områden.
Så såg det ut innan Ukraina blev självständigt

Kievriket grundades i slutet av 800-talet som ett furstendöme i det som idag är norra Ukraina. Mellan 1200- och 1600-talet var området först under mongolisk och senare polsk och litauisk kontroll. Därefter dominerade ryssarna, och 1922 blev Ukraina en del av den då nybildade Sovjetunionen.

Före detta Sovjetunionen i rött.

Ukraina tjänade som en strategisk del av Sovjetunionen, med en stor jordbruksindustri och viktiga hamnar vid Svarta havet. I samband med Sovjetunionens fall 1991, och efter en folkomröstning där över 90 procent av ukrainarna röstade för självständighet, blev landet självständigt.
Nato-medlemmar (i blått)

Sedan kalla kriget har fler länder i Östeuropa, däribland länder som tidigare tillhört Sovjetunionen, gått med i Nato. Sammanlagt är det nu 30 medlemsländer varav 21 är med i EU.


De mörkblåa länderna blev medlemmar efter år 1991 (efter Kalla kriget).

I december 2021 presenterade Ryssland ett antal högt ställda säkerhetspolitiska krav till USA och Nato. Det gick bland annat ut på att Nato inte fick utvidgas mer, vilket skulle innebära att Ukraina, Sverige eller andra länder inte tillåts gå med i framtiden.

Ett annat krav är att Nato drar tillbaka alla vapen och soldater som är utplacerade i länder som anslöt sig till alliansen efter 1997, vilket skulle inkludera stora delar av Östeuropa, inklusive Polen, Baltikum samt länderna på Balkan.
Fyra kartor om hur Ryssland byggde upp sin militära närvaro innan invasionen

Rysslands militära närvaro i området innan man skalade upp inför invasionen.
29 december 2021 - ny militär närvaro i rött
25 januari 2022
20 februari 2022Härifrån påbörjade Ryssland invasionen natten till den 24 februari 2022

Pilarna visar varifrån angreppen mot Ukraina startade, natten till den 24 februari 2022.

Följ SVT Nyheters direktrapportering om kriget i Ukraina här


Källor: liveuamap.com, CNN, New York Times, Washington Post


SVT DatajournalistikLive-karta, webbproduktion och text

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist

SVT DesignKartbilder