Kartor om kriget i Ukraina

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll i just nu, till vilka länder det ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget. Uppgifterna om läget just nu ska tolkas med försiktighet, som alltid vid stora nyhetshändelser.


Områden som uppges kontrolleras av Ryssland (i rött)

Kartan visar områden där Ryssland har stor militär närvaro, men det innebär inte nödvändigtvis att Ryssland har full kontroll där. Exakt hur det ser ut vid en given tidpunkt är svårt att avgöra.

Vi redovisar uppskattningar utifrån vår källa Live Universal Awareness Map – inte en exakt verklighet.

Dra i reglaget under kartan för att se hur det förändrats över tid.Källa: Live Universal Awareness Map (“Liveuamap”) är en oberoende, global nyhets- och informationssida som rapporterar bland annat om konflikter, terrorism och naturkatastrofer. De samlar information från ett stort antal källor, faktakollar och väljer sedan vad de lägger ut i sina kartor. Vi speglar deras karta och uppdaterar en gång i timmen om något nytt tillkommit. Kartdata från OpenStreetMap bidragsgivare.
Här korsar flyktingarna gränsen från Ukraina

I kartan kan du se vilka grannländers gränser som ukrainare korsat sedan invasionen startade den 24 februari 2022. Många av de som flydde landet har sedan återvänt – de här siffrorna från UNHCR visar alltså vilka vägar ukrainare har valt ut ur landet.


Här befinner sig de ukrainska flyktingarna

UNHCR sammanställer även data över registrerade flyktingar från Ukraina i olika länder i Europa. Siffrorna är en uppskattning och UNHCR definierar alla som flytt landet till följd av kriget som flyktingar.

* UNHCR presenterar antalet flyktingar som registrerat sig i Serbien och Kosovo tillsammans.

De delar av Ukraina som Ryssland kontrollerar sedan tidigare

2014 annekterade ryska militära styrkor Krim vid Svarta havet. Moskva-stödda separatister tog också kontroll över de östra industriregionerna Donetsk och Luhansk, som ligger vid Rysslands gräns. Den pågående konflikten i östra Ukraina har krävt drygt 13 000 liv till och med februari 2020.

I rött ser vi Krimhalvön samt de delar av Luhansk och Donetsk som var separatistkontrollerade innan kriget.

Enligt den senaste folkräkningen från 2001 uppgav mer än 50 procent av befolkningen på Krim och Donetsk ryska som sitt modersmål. Putin motiverar invasionen bland annat med att han försvarar rättigheterna för rysktalande i dessa områden.
Nato-medlemmar (i blått)

Sedan kalla kriget har fler länder i Östeuropa, däribland länder som tidigare tillhört Sovjetunionen, gått med i Nato. Sammanlagt är det nu 30 medlemsländer varav 22 är med i EU.

Tryck på knappen eller dra i spaken för att byta år.

Slide 14 of 14

2023

Finland välkomnas som medlem i Nato vid en vid en ceremoni i Bryssel 4 april efter att efter att både Ungern och Turkiet röstat för ett finskt medlemsskap.Dra i spaken för att byta år.

Följ SVT Nyheters direktrapportering om kriget i Ukraina här


Källor: liveuamap.com, CNN, New York Times, Washington Post


SVT DatajournalistikLive-karta, webbproduktion och text

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist

SVT DesignKartbild