Foto: SVT

Sextrakasserier på dövskolor mörkades

Uppdaterad
Publicerad

Under 30 år pågick sextrakasserier på två dövskolor i Sverige. Trakasserier som har tystats ned i alla år, det skriver Expressen.

Expressen har intervjuat 15 drabbade elever som har gått på Birgittaskolan i Örebro och Manillaskolan i Stockholm, och de berättar om vad de har utsatts för av en gymnastiklärare.

Han har bland annat ställt upp flickor på rad för att kontrollera så att de inte hade trosor på sig.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

– Vi fick inte ha trosor. Vi tjejer ville ju ha trosorna på oss, för det var ju så otäckt att låna gympakläder annars. Men då kunde läraren komma fram och be oss visa om vi hade trosor under byxorna eller inte. Och stoppade ner fingret innanför byxorna. För att känna och se, säger en av flickorna.

Eleverna berättar också om hur läraren gått in i duschen och uppmanat eleverna att springa runt varv efter varv medan han tittat på. De som inte skötte sig tvingades duscha med killarna.

Både på Birgittaskolan och Manillaskolan hittade eleverna på olika sätt att undvika lärarens blickar. Någon stod vakt vid dörren, någon höll en handduk framför de andra, och de hittade gömställen där de bytte om.

Läraren jobbade kvar på Manillaskolan fram till 2009. Därefter har han fått hoppa in som vikarie.

Anmälan till sist

Flera elever har slagit larm, men genom åren har ingen av dem fått hjälp.

Våren 2013 polisanmälde några eleverna läraren för sexuellt ofredande i ett försök att få någon att lyssna, men det var för sent. Polisen tog ärendet på stort allvar men tvingades lägga ner på grund av preskriptionstiden.

Manillakolan och Birgittaskolan lyder under Specialpedagogiska skolmyndigheten, och efter att Expressen konfronterat generaldirektör Greger Bååth med anklagelserna har nu myndigheten valt att gå vidare. I veckan skickades en anmälan till Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen, baserat på uppgifter från en av flickorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

Mer i ämnet