Snart 800 dagar – kräver besked

Uppdaterad
Publicerad

De har nu begärt att få träffa finansminister Anders Borg och integrationsminister Erik Ullenhag för att diskutera frågan om bristande tillgänglighet som diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

Elva förbund för funktionshindrade har över ett år, demonstrerat varje torsdag mellan kl 8.00-9.00 utanför regeringskansliet Rosenbad i Stockholm. Demonstranterna vill ha besked och kräver att regeringen går från ord till handling.

Det har gått snart 800 dagar sedan remisstiden för utredningen Bortom fagert tal (Ds 2010:20) gick ut – en utredning som rekommenderade att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av diskrimineringslagen. Något lagförslag finns dock ännu inte.

Riksdagen beslutade i juni 2012 att regeringen ”skyndsamt” ska återkomma med ett förslag när det gäller detta, men inget har hänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torsdagsaktionen teckenspråk

Mer i ämnet