Foto: TT

Toppchefers bonusar fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

Toppchefernas bonusar fortsätter att öka, visar SVT:s Uppdrag gransknings nya undersökning.

När UG gick igenom ersättningarna till vd:ar i de mest omsatta bolagen 2005 hade alla utom fyra möjlighet att få bonus – rörlig ersättning. 28 av 29 som hade bonusavtal hade också fått ut bonus. Snittet låg på 3,4 miljoner kr.

Tio år senare har fyra börsbolag lägre tak för bonus och två bolag har tagit bort den rörliga ersättningen, men en klar majoritet av bolagen har bonusen kvar. Och beloppen har ökat, i snitt fick vd:arna åtta miljoner kr var.

15 stycken, mer än hälften av bolagen i UG:s  granskning, har höjt taket för kortsiktig bonus till vd. Ofta handlar målen för bonus om årets omsättning, vinst och lönsamhet.

UG har bett samtliga ordföranden i de bolag där bonustaken höjts om en intervju för att få svar på varför bonus till vd är bra och hur man ser på riskerna. Men ingen tar emot för intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.