Foto: TT

Ygeman: Ljuspunkter inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser ljuspunkter i polisens arbete, men anser att resultaten fortfarande är för dåliga. Det sade han på en pressträff på fredagen efter ett möte med rikspolischefen Dan Eliasson.

Ygeman pekade bl.a. på förbättringar i region Ost och Hallands län. Han sade att Eliasson har presenterat ett kraftfullt åtgärdspaket som ska vända utvecklingen, och att det i det läget skulle vara ett misstag att byta ut honom.

Paketet innehåller bland annat en ny åklagarenhet och en utredningskommission som ska polisen att beta av gamla ärenden.

Sjunkande resultat i sju år

Antalet brottsutredningar som överlämnats till åklagare har sjunkit sedan 2009 och fortsatte nedåt även 2016. Polisförbundet ser flera olika orsaker, men menar att att det största problemet är att Polismyndigheten har för lite resurser.

Men den bilden delas inte riktigt av Anders Ygeman:

Myndighetens omorganisation har skett under en turbulent tid och regeringen har skjutit till mer resurser än någonsin, sa inrikesminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.