Uppdrag granskning kan avslöja en mycket aktuell affär, som väcker många frågor. Foto: Marcus Ericsson/TT

Nordea lånade ut miljarder till oligark

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett avancerat och kontroversiellt upplägg lånade Nordea ut flera miljarder till bygget av ett enormt kontorskomplex i Moskva. Den egentliga låntagaren är en förmögen oligark från Kazakstan med nära band till envåldshärskaren Nursultan Nazarbajev.

Sedan det i söndags avslöjades att Nordea hjälpt förmögna bankkunder att undvika skatt i Sverige genom att placera pengar i brevlådeföretag i skatteparadis har Nordeas vd, Casper von Koskull, hävdat att nya interna regler som tillkom 2009 förhindrar den typen av verksamhet.

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja en mycket aktuell affär, som väcker många frågor. Nordea har lånat ut flera miljarder kronor till bolaget Capital Partners och bygget av ett enormt kontorskomplex i Moskva – Metropolis.

Panama-dokumenten

– Vi fick två lån hos dem, och vi hade en väldigt bra relation hela vägen, säger Gareth Jones på Capital Partners.

Lånet gjordes offshore, genom ett antal brevlådeföretag?

– Jag kan inte kommentera det.

Flera brevlådeföretag inblandade

Dokumenten avslöjar att lånen inte ges till Ryssland direkt, utan till tre brevlådeföretag i skatteparadis, som i sin tur ägs av brevlådeföretag, som i sin tur ägs av brevlådeföretag. Och bolagen byter regelbundet ägare sinsemellan, vilket skapar en närmast ogenomtränglig ägarstruktur.

Kartläggningen leder till bolaget Maughham i Panama – varifrån stora pengar går till bankkonton i Schweiz. Bolagets företrädare, och den som skriver under banköverföringarna, heter Leticia Montoya. På plats i Panama söker våra kollegor i det franska teamet upp kvinnan i Nordeas miljardaffär, men hamnar långt utanför de tjusiga bankkvarteren.

Leticia Montoya sitter inte bara i styrelsen för bolaget i Nordea-affären. Hon har företrätt 11.000 andra bolag. Hon är en så kallad målvakt, en frontperson som får betalt för att skriva under dokument. Några detaljer om Nordea eller de andra bolagen vill hon inte ge.

Nära band till envåldshärskare

I ett av de hemliga dokumenten som rör Nordeas lån avslöjas vem som är den egentliga ägaren av alla de inblandade brevlådeföretagen: Serzjan Zjumasjev. Han beskrivs som en förmögen oligark från Kazakstan, med nära band till envåldshärskaren Nursultan Nazarbajev.

Vad säger då Nordea – om affären som pågår så sent som 2015? Vi försöker upprepade gånger att få intervjua vd igen. Men Nordea avböjer.

– Vi kommer att svara på mejl på dina frågor, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea.

Varför då?

– För att vi tycker det är lämpligt att vara väldigt tydlig med vad vi svarar.

”Ringer varningsklockor på alla håll”

Men några tydliga svar får vi inte. I ett kort mejl skriver Nordea att man inte kommenterar enskilda kunder, men att det ibland är okej med den här typen av strukturer, och att det är vanligt att man använder brevlådeföretag i Ryssland.

Serzjan Zjumasjev själv har gjort sig oanträffbar.

– Det ringer ju varningsklockor på alla håll… Både när det gäller upplägget, men också när det gäller den slutliga låntagaren, säger Jakob König, bankexpert på Sveriges konsumenter och fortsätter:

– De pengar som banken lånar ut, det är ju pengar som vi har satt in på bankkontot. Att de använder deras pengar till att finansiera kazakstanska oligarker genom avancerade upplägg i skatteparadis, med olika typer av brevlådeföretag. Det tror jag inte att det är många kunder som vill att deras pengar ska användas till.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet