Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Strax innan knivhugget filmades männen av en övervakningskamera på Hökarängens tunnelbaneperrong. Då överföll de en annan mörkhyad man.
Strax innan knivhugget filmades männen av en övervakningskamera på Hökarängens tunnelbaneperrong. Då överföll de en annan mörkhyad man. Foto: Övervakningskamera

SMR-män åtalas efter knivhugget i Hökarängen

Idag talades de tre män som knivhgg Fidel Ogu i magen vid Södertörns tingsrtt, misstänkta för mordförsök med hatbrottsmotiv.

  • Läs mer
Journalisten Jeppe Gaardboe reser till Liechtenstein för att starta upp ett bankkonto till sitt nya företag på Seychellerna.
Journalisten Jeppe Gaardboe reser till Liechtenstein för att starta upp ett bankkonto till sitt nya företag på Seychellerna. Foto: Danmarks Radio

Kommande: Vägen till skatteparadiset

Genom att presentera sig som hjärnan bakom en mobilapp lyckas en journalist från Danmarks Radio få hjälp av skatteplanerare i Danmark. Konto öppnas i en hemlighetsfull bank i Liechtenstein och ett bulvanbolag köps på Seychellerna. Och allt dokumenteras med dold kamera.

Läs mer
Det är inte tillåtet att tvångsgipsa någons armar enligt lagen. Men det görs ändå. (Bilden är arrangerad)
Det är inte tillåtet att tvångsgipsa någons armar enligt lagen. Men det görs ändå. (Bilden är arrangerad) Foto: Torkel Wennman / SVT

Olaglig behandling

Personer som riskerar att skada sig själva kan tvångsvårdas, men Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö använder en behandling som strider mot lagen: Flera patienter uppger att deras armar gipsats eller spjälats med skenor, mot deras vilja. Att de sövts ner när armarna fixerats.

Läs mer
 Torkel Wennman / SVT
Foto: Torkel Wennman / SVT

Oskyldig fick sitta med Anna Lindhs mördare

Utan att vara misstänkt för något brott, men med ett stort vårdbehov, hamnade en 24-årig kvinna på samma avdelning som Mijailo Mijailović, ökänd sen han högg ihjäl utrikesminister Anna Lindh 2003.

Läs mer
16 åriga Anna bältades 63 gånger innan hennes vård inspekterades av tillsynsmyndigheten IVO, inspektionen missade bältningarna.
16 åriga Anna bältades 63 gånger innan hennes vård inspekterades av tillsynsmyndigheten IVO, inspektionen missade bältningarna. Foto: Privat

Tvångsåtgärder missades

Inspektionen skulle granska 16-åriga Annas vård på regionkliniken i Växjö. Men granskningen missade att hon saknade behandling av utbildad psykoterapeut och tvångsåtgärder: att hon blivit bältad, fastspänd i en säng, från första dagen.

Läs mer
Reporter Nadja Yllner chattade om reportaget "När portarna slagit igen".
Reporter Nadja Yllner chattade om reportaget "När portarna slagit igen". Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om vården av kvinnor med självskadebeteende

Reporter Nadja Yllner, researcher Ida Andersson och medverkande Johanna Rasmussen chattande om reportaget "När portarna slagit igen" och om vården av självskadande kvinnor. Chatten är stängd men går fortfarande att läsa.

Läs mer
Anna togs in på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö när hon var 16 år.
Anna togs in på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö när hon var 16 år. Foto: Privat

Anna tvångsvårdades med våldsbrottslingar

En olaglig tvångsmetod och patienter som får sitta tillsammans med mördare. Vården av unga kvinnor med självskadebeteende har fått mycket kritik för att man blandar kriminella och sjuka personer som inte begått något brott. Anna var 16 år när hon tvångsvårdades med några av landets farligaste brottslingar.

Läs mer
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix.
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix. Foto: SVT

Socialdemokraterna förlorade makten efter 80 år

Socialdemokraterna har haft makten i norrländska Överkalix så länge någon kan minnas. Men nu har en koalition av alla oppositionspartier tagit över.

Läs mer
Rut Stoltz röstar socialdemokratiskt. – Min farfar var socialdemokrat, min pappa var det, min man var det. Inte har jag något annat val heller, säger hon.
Rut Stoltz röstar socialdemokratiskt. – Min farfar var socialdemokrat, min pappa var det, min man var det. Inte har jag något annat val heller, säger hon. Foto: SVT

”Känns som man sviker sina förfäder”

I Socialdemokratiska fästet Överkalix är det många som inte ser några alternativ till folkhemspartiet.

Läs mer
Reporter Hasse Johansson har gjort reportaget om Överkalix val tillsammans med reporter Nicke Nordmark.
Reporter Hasse Johansson har gjort reportaget om Överkalix val tillsammans med reporter Nicke Nordmark. Foto: SVT

Läs chatten om Överkalix val

Reporter Hasse Johansson chattade om Överkalix och det historiska valet, där Socialdemokraterna tappade makten efter 80 år. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

Läs mer
Uppdrag granskning kan avslöja att FOI:s ledning – med generaldirektör Jan-Olof Lind i spetsen – inte bara känt till utan också godkänt det kontroversiella upplägget med KTH som plattform för affären med kinesiska CAE.
Uppdrag granskning kan avslöja att FOI:s ledning – med generaldirektör Jan-Olof Lind i spetsen – inte bara känt till utan också godkänt det kontroversiella upplägget med KTH som plattform för affären med kinesiska CAE. Foto: SVT

FOI:s ledning delaktig i bulvanupplägg

Uppdrag granskning kan avslöja nya dokument som visar att FOI:s ledning har varit informerade om - och sanktionerat – det bulvanliknande upplägget med KTH och kinesiska CAE. Tvärtemot vad FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind tidigare hävdat.

Läs mer