Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Uppdrag gransknings programledare Janne Josefsson och Karin Mattisson.
Uppdrag gransknings programledare Janne Josefsson och Karin Mattisson. Foto: Sofia Sabel / SVT

Öppet hus med Uppdrag granskning

Janne Josefsson och andra profiler på Uppdrag gransknings redaktion bjuder in TV-tittare till öppet hus på Palladium i Växjö lördagen den 25 oktober. Två aktuella avslöjanden med lokal anknytning tas upp till diskussion: förhållandena på rättspsyk i Växjö och matchfixning inom fotbollen. En annan punkt är den hårt kritiserade granskningen av Ikeas grundare Ingvar Kamprad.

  • Läs mer
När Jannike Åberg skulle skriva på ett kontrakt reagerade hon på hårda villkor – med kameraövervakning, hemlighetsklausuler och straffavgifter för ett vanligt restaurangjobb.
När Jannike Åberg skulle skriva på ett kontrakt reagerade hon på hårda villkor – med kameraövervakning, hemlighetsklausuler och straffavgifter för ett vanligt restaurangjobb. Foto: Mats Kjellgren / SVT

Kommande: Den svenska modellen

Förr gick ungdomar ut i ett arbetsliv som reglerades gemensamt av fack och arbetsgivare. I dag ser verkligheten annorlunda ut. I två program skildrar Uppdrag granskning arbetsvillkoren för unga, i ett Sverige som har förändrats.

Läs mer
De tre männen filmades på tunnelbanan en kort stund innan de mötte Fidel Ogu, lattjandes med en kniv.
De tre männen filmades på tunnelbanan en kort stund innan de mötte Fidel Ogu, lattjandes med en kniv. Foto: Övervakningskamera

SMR-män släppta ur häkte

De tre män som åtalats för mordförsök, hot och misshandel mot Fidel Ogu och en annan person, släpptes från häkte av Södertörns tingsrätt. Åklagaren yrkar på tio års fängelse och domslut väntas inom en vecka.

Läs mer
Jan-Olof Lind, generaldirektör FOI
Jan-Olof Lind, generaldirektör FOI Foto: Ola Christoffersson / SVT

Fler FOI-granskningar väntar

FOI:s chef svär sig fri från en bulvanaffär med Kina, trots att uppgiften fanns på ledningsnivå hos myndigheten. En utredning som FOI beställt avfärdar också upplägget, men Lind och FOI lär granskas vidare i riksdagen, rapporterar TT.

Läs mer
Programvaran Edge skulle licensieras till CAE, via KTH.
Programvaran Edge skulle licensieras till CAE, via KTH. Foto: Ola Christoffersson / SVT

FOI:s ledning visste om bulvanupplägg

Det fanns kännedom om ett bulvanupplägg i FOI:s ledning när programvaran Edge skulle licensieras till kinesiska CAE, via KTH. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Läs mer
Sammanlagt fyra personer som har spelat i Råslätt under de senaste säsongerna har berättat om läggmatcher.
Sammanlagt fyra personer som har spelat i Råslätt under de senaste säsongerna har berättat om läggmatcher. Foto: SVT

”Det är enkla pengar”

Stabila spelare som plötsligt gjorde urdåliga matcher. Snack i omklädningsrummet. Stora insatser på spelsajter. Till slut blev det uppenbart för spelare i fotbollslaget Råslätt SK att vissa lagkamrater medvetet underpresterade.

Läs mer
Två matcher med skånska BW-90 har polisanmälts, men förundersökningen har lagts ned i brist på bevis.
Två matcher med skånska BW-90 har polisanmälts, men förundersökningen har lagts ned i brist på bevis. Foto: SVT

Spelare vittnar om läggmatcher i division 2-klubben

Skånska division 2-laget BW-90 har omgärdats av rykten om läggmatcher och två av dem har polisanmälts av Svenska Spel. Nu vittnar flera spelare om vad som pågått i klubben.

Läs mer
Reportrarna Magnus Svenungsson och Ola Sandstig chattar om matchfixning och reportaget "Den stora spelstöten".
Reportrarna Magnus Svenungsson och Ola Sandstig chattar om matchfixning och reportaget "Den stora spelstöten". Foto: SVT

Läs chatten om matchfixning

Reportrarna Ola Sandstig och Magnus Svenungsson chattade om reportaget "Den stora spelstöten" och matchfixning i Sverige, efter gårdagens Uppdrag granskning. Chatten är nu stängd, men går fortfarande att läsa.

Läs mer
När Sören Åkeby var tränare för IFK Värnamo fick spelare påtrycknignar om att lägga sig i en match i Superettan. Men de slog larm och klubben kontaktade polisen
När Sören Åkeby var tränare för IFK Värnamo fick spelare påtrycknignar om att lägga sig i en match i Superettan. Men de slog larm och klubben kontaktade polisen Foto: SVT

Sören Åkeby: ”Förstör hela fotbollen”

I måndags inleddes den första rättegången någonsin om misstänkt matchfixning. En fotbollsspelare från jönköpingsklubben Råslätt SK står åtalad för grovt mutbrott, sedan han ska ha försökt muta tre spelare i IFK Värnamo. Tränare förra året och en av dem som vittnar är fotbollsprofilen Sören Åkeby.

Läs mer
Snittoddset på spelmarknaden för de fyra matcherna låg på drygt 22 gånger pengarna när vadhållningen öppnades.
Snittoddset på spelmarknaden för de fyra matcherna låg på drygt 22 gånger pengarna när vadhållningen öppnades. Foto: SVT

Insatsen - så var den möjlig

Svenska Spel, liksom alla andra europeiska spelbolag har gränser för hur mycket man får satsa. För en kombination på fyra matcher, en så kallad fyrling, är gränsen 10 000 kronor på Oddset Lången som var den valda spelformen. På fyrlingen satsades det dock 500 000 kronor. Hur var det möjligt?

Läs mer