Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Nils Hanson, Karin Mattisson, Janne Josefsson, Magnus Svenungsson från Uppdrag granskning svarar på frågor från publiken tillsammans med Bosse Vikingson från Smålandsposten.
Nils Hanson, Karin Mattisson, Janne Josefsson, Magnus Svenungsson från Uppdrag granskning svarar på frågor från publiken tillsammans med Bosse Vikingson från Smålandsposten. Foto: Nadja Yllner / SVT

Öppet hus: Lyckad debut motiverar fortsättning

Öppet hus med Uppdrag gransknings redaktion lockade runt hundra personer från allmänheten till kulturhuset Palladium i Växjö. Det var första gången programmet höll öppet hus, men inte sista.

  • Läs mer
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sedan fick han ett livshotande knivhugg i magen. SVT/Övervakningskamera
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sedan fick han ett livshotande knivhugg i magen. Foto: SVT/Övervakningskamera

ABC: Frias från mordförsök på Fidel Ogu

De tre nynazister som åtalats för knivöverfallet i Hökarängen frikänns från mordförsök av tingsrätten.

Grekiska kollgrillsbaren i Umeå.
Grekiska kollgrillsbaren i Umeå. Foto: SVT

Grekiska kolgrillsbaren tar fram centralt avtal

Uppdrag granskning visade igår att ett kontrakt som Grekiska kolgrillsbaren i Umeå erbjudit en arbetssökande innehöll straffavgifter och hemlighetsklausuler. Nu ska franchise kedjan skicka ett centralt framtaget anställningsavtal till sina franchisetagare, skriver man i ett pressmeddelande.

Läs mer
 Torkel Wennman / SVT
Foto: Torkel Wennman / SVT

Smålandsnytt: IVO åtalsanmäler rättspsykiatriskas ledning

Uppdrag gransknings reportage om vården av unga kvinnor med självskadebeteende uppmärksammade tvångsgipsning på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Nu har en åtalsanmälan lämnats in mot tre, rapporterar Smålandsnytt.

Jannike Åberg kände att hon hamnade i kläm mellan Arbetsförmedlingen, ett oschysst kontrakt och facket.
Jannike Åberg kände att hon hamnade i kläm mellan Arbetsförmedlingen, ett oschysst kontrakt och facket. Foto: SVT

Jannike skulle böta sex månadslöner

Jannike Åberg blev erbjuden ett jobb på Grekiska kolgrillsbaren. Men lönen var låg och kontraktet hade hårda villkor med straffavgifter och hemlighetsklausuler. När hon tackade nej hamnade hon i kläm mellan arbetsförmedling och facket. ”Ska man ta vilket jobb som helst?”, undrar Jannike Åberg.

Läs mer
Katja och Nina jobbade tidigare på yoghurtglassbaren Yöövs.
Katja och Nina jobbade på Yöövs, en yoghurtglassbar. Nina skrev till #minavillkor om att hon inte fick något anställningskontrakt, att hon fick böta om hon gjorde fel och att hon skickades hem när det inte fanns nog med gäster. Foto: SVT

Ingen kisspaus på sex timmar

Yoghurtglassbaren Yöövs i Malmö tyckte inte att Nina och Katja hade rätt till anställningsbevis. Dessutom gjorde ensamarbetet i café-ön i köpcentrumet att de ibland inte kunde gå på toaletten på sex timmar. ”Det var ju fruktansvärt, men det var något som jag tyckte att man vande sig vid”, säger Katja.

Läs mer
Uppdrag gransknings reportrar Anna Jaktén och Björn Tunbäck har gjort reportaget "Den svenska modellen" som sänds i kväll.
Uppdrag gransknings reportrar Anna Jaktén och Björn Tunbäck har gjort reportaget "Den svenska modellen" som sänds i kväll. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om Den svenska modellen

Reportrarna Anna Jaktén och Björn Tunbäck chattade om reportaget "Den svenska modellen" och satsningen #minavillkor. Chatten är nu stängd, men går fortfarande att läsa.

Läs mer
 svt
Foto: svt

UG-referens: Den svenska modellen

Här är hela manuset till reportaget "Den svenska modellen", ett av resultaten av #minavillkor, med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten "relaterat" till vänster finns materialet samlat i en lista. Reportrar är Anna Jaktén och Björn Tunbäck.

Läs mer
Christer Ågren och Karl-Petter Thorwaldsson intervjuas av Janne Josefsson.
Christer Ågren och Karl-Petter Thorwaldsson intervjuas av Janne Josefsson. Foto: SVT

LO-chefen: ”Minst fem svenska lagar bryts”

”Lagbrott”, ”bedrövligt”, ”för jävligt”, så reagerar två av de högsta cheferna från den svenska arbetsmarknadens båda parter, Christer Ågren vice vd för Svenskt näringsliv och Karl-Petter Thorwaldsson ordförande för arbetstagarorganisationen LO, när de ser Uppdrag gransknings reportage om arbetsvillkoren för unga i Sverige.

Läs mer

Västnytt: Timanställda får inte jobba för andra företag

Deltidsanställda i matbutik som inte får tillräckligt många pass kan arbeta i en konkurrerande butik för att få det att gå ihop. Det säger stora butikskedjor centralt – men när SVT ringer runt som arbetssökande studenter är det en helt annan historia

Uppdrag granskning skickade en enkät till tusentals anställda på Arbetsförmedlingen.
Uppdrag granskning skickade en enkät till tusentals anställda på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

”Kunskaperna är sämre idag”

Uppdrag granskning har samlat in hundratals berättelser om arbetsvillkoren i Sverige. För att ta reda på om de representerar ett mönster eller är unika fall ställdes frågor till anställda på Arbetsförmedlingen.

Läs mer