Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Anna togs in på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö när hon var 16 år.
Anna togs in på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö när hon var 16 år. Foto: Privat

Anna tvångsvårdades med våldsbrottslingar

En olaglig tvångsmetod och patienter som får sitta tillsammans med mördare. Vården av unga kvinnor med självskadebeteende har fått mycket kritik för att man blandar kriminella och sjuka personer som inte begått något brott. Anna var 16 år när hon tvångsvårdades med några av landets farligaste brottslingar.

  • Läs mer
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix.
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix. Foto: SVT

Socialdemokraterna förlorade makten efter 80 år

Socialdemokraterna har haft makten i norrländska Överkalix så länge någon kan minnas. Men nu har en koalition av alla oppositionspartier tagit över.

Läs mer
Rut Stoltz röstar socialdemokratiskt. – Min farfar var socialdemokrat, min pappa var det, min man var det. Inte har jag något annat val heller, säger hon.
Rut Stoltz röstar socialdemokratiskt. – Min farfar var socialdemokrat, min pappa var det, min man var det. Inte har jag något annat val heller, säger hon. Foto: SVT

”Känns som man sviker sina förfäder”

I Socialdemokratiska fästet Överkalix är det många som inte ser några alternativ till folkhemspartiet.

Läs mer
Reporter Hasse Johansson har gjort reportaget om Överkalix val tillsammans med reporter Nicke Nordmark.
Reporter Hasse Johansson har gjort reportaget om Överkalix val tillsammans med reporter Nicke Nordmark. Foto: SVT

Läs chatten om Överkalix val

Reporter Hasse Johansson chattade om Överkalix och det historiska valet, där Socialdemokraterna tappade makten efter 80 år. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

Läs mer
Uppdrag granskning kan avslöja att FOI:s ledning – med generaldirektör Jan-Olof Lind i spetsen – inte bara känt till utan också godkänt det kontroversiella upplägget med KTH som plattform för affären med kinesiska CAE.
Uppdrag granskning kan avslöja att FOI:s ledning – med generaldirektör Jan-Olof Lind i spetsen – inte bara känt till utan också godkänt det kontroversiella upplägget med KTH som plattform för affären med kinesiska CAE. Foto: SVT

FOI:s ledning delaktig i bulvanupplägg

Uppdrag granskning kan avslöja nya dokument som visar att FOI:s ledning har varit informerade om - och sanktionerat – det bulvanliknande upplägget med KTH och kinesiska CAE. Tvärtemot vad FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind tidigare hävdat.

Läs mer
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix.
Sarah Karlsson (C) håller tal som nybliven vinnare av kommunalvalet i Överkalix. Foto: SVT

Kommande: Överkalix val

Årets val i Överkalix var olikt alla tidigare. Socialdemokraterna som ensamma styrt den krympande kommunen i nära 80 år förlorade makten till en koalition av samtliga oppositionspartier.

Läs mer
 Ulf Lundkvist / SVT
Foto: Ulf Lundkvist / SVT

Den dolda formeln bakom arbetslösheten

Både Moderaterna och Socialdemokraterna lovar full sysselsättning i valrörelsen. Samtidigt har båda partierna accepterat en formel som säger att hundratusentals människor måste gå utan jobb.

Läs mer
Reporter Knut Kainz Rognerud.
Reporter Knut Kainz Rognerud. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om Jobb-bluffen

Reportern bakom reportaget Jobb-bluffen, Knut Kainz Rognerud, chattade med tittarna efter sändning. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

Läs mer
 svt
Foto: svt

UG-referens: Jobb-bluffen

Här är hela manuset till reportaget "Jobb-bluffen" med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten "relaterat" till vänster finns materialet samlat i en lista. Reporter är Knut Kainz Rognerud.

Läs mer
Under sina studier i nationalekonomi blev Cecilia Kahn allt mer kritisk mot att ämnet var för likriktat. Hon startade föreningen "Lunds kritiska ekonomer" för att förbättra situationen.
Under sina studier i nationalekonomi blev Cecilia Kahn allt mer kritisk mot att ämnet var för likriktat. Hon startade föreningen "Lunds kritiska ekonomer" för att förbättra situationen. Foto: SVT

”Skadligt att nationalekonomin domineras av ett synsätt”

Cecilia Kahn är kritisk mot likriktningen inom nationalekonomin och har bildat en förening under studietiden: Lunds kritiska ekonomer. Nu hoppas hon på jobb efter examen och förändring av ett synsätt som hon tycker präglas av en liten grupp manliga ekonomer.

Läs mer