Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Kommunala pengar flyttar på människor och boskap i Afrika

De nordsvenska sockerrörsinvesteringarna i Tanzania har påverkat barabaigerna, en av landets folkgrupper. Där deras boskap tidigare betade har det svenska företaget EcoEnergy nu börjat röja för sina sockerrörsodlingar.

  • Läs mer
Stora investeringar har ansträngt den kommunala ekonomin i Örnsköldsvik
Stora investeringar har ansträngt den kommunala ekonomin i Örnsköldsvik Foto: SVT

Höjd skatt i Örnsköldsvik efter skattemiljard till energibolag

Kommunalskatten i Örnsköldsvik höjdes med en dryg procent förra året. En av huvudanledningarna var den miljard som kommunen sköt till när det krisande elbolaget Övik energi behövde pengar 2012.

Läs mer
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare.
Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Miljonrullningen utan slut – kommunen drabbades av fartblindhet

För knappt tio år sedan köpte tre kommuner in sig i det privatägda etanolföretaget Sekab för att bevara arbetstillfällen och göra fordonsbränsle av norrländsk skog. Investeringen har sedan dess kostat dem hundratals miljoner. SVT:s granskning visar att stora summor gått till höga löner, lyxhotell och resor i businessclass.

Läs mer
Researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis.
Kommungranskarna: researcher Valeria Helander och reporter Sophia Djiobaridis. Foto: SVT

Läs chatten med Kommungranskarna

Kommungranskarna Sophia Djiobaridis och Valeria Helander chattade efter programmet om sin granskning av Örnsköldsvik och Sekab-affären. Chatten är nu stängd men går fortfarande att läsa.

Läs mer
Vd:n för det till hälften kommunägda bolaget fick pensionsinbetalningar på 250 000 kronor till skatteparadiset Guernsey.
Vd:n för det till hälften kommunägda bolaget fick pensionsinbetalningar på 250 000 kronor till skatteparadiset Guernsey. Foto: VisitGuernsey / SVT

Kommunpengar gick till pension i skatteparadis

Det till hälften kommunägda företaget betalade boende, bil, bensin, internet, telefoni och flygresor hem var tredje månad när vd Anders Bergfors åkte till Tanzania för att styra det bolag som byggts upp i det afrikanska landet, delvis med norrländska skattekronor. Lönen på över 100 000 kronor toppades dessutom med pensionsinbetalningar till skatteparadiset Guernsey på en kvarts miljon om året.

Läs mer
Per Carstedt var tidigare vd för Sekab. När han lämnat den tjänsten arbetade han som konsult för att sälja deras bolag i Afrika. Men bolagen såldes till hans eget företag för totalt 400 kronor.
Per Carstedt var tidigare vd för Sekab. När han lämnat den tjänsten arbetade han som konsult för att sälja deras bolag i Afrika. Men bolagen såldes till hans eget företag för totalt 400 kronor. Foto: SVT

Vd:n blev konsult för att sälja företaget – sålde till sig själv

När kommunägda Sekab skulle sälja av kostsamma dotterbolag i Afrika anlitades före detta vd:n Per Carstedt som konsult för hundratusentals kronor. Han hittade ingen köpare – istället såldes bolagen till Per Carstedts eget företag för 200 kronor stycket.

Läs mer
Kommungranskarna följer miljonbeloppens spår hit till skatteparadiset Guernsey, och från sockerrörsodlingar i Tanzania till fabriker i Östeuropa. Dokumenten vittnar om flotta bilar, höga löner och långa flygresor i businessclass.
Kommungranskarna följer miljonbeloppens spår hit till skatteparadiset Guernsey, och från sockerrörsodlingar i Tanzania till fabriker i Östeuropa. Dokumenten vittnar om flotta bilar, höga löner och långa flygresor i businessclass. Foto: VisitGuernsey / SVT

Hundratals miljoner till dröm om norrländsk etanol

Etanolen skulle ge nya arbetstillfällen och en fossilfri framtid, men investeringarna i hundramiljonersklassen avlöste varandra utan resultat. I höstens premiär av Uppdrag granskning har Kommungranskarna åkt till Örnsköldsvik för att förstå hur en norrländsk kommun blev ägare till en sockerrörsplantage i Tanzania, bolag i Östeuropa och nya stora skuldsedlar.

Läs mer
Fyra nazisterna överföll först en man på tunnelbanans perrong innan de gick till torget där en av dem knivhögg Fidel Ogu i magen.
Fyra nazisterna överföll först en man på tunnelbanans perrong innan de gick till torget där en av dem knivhögg Fidel Ogu i magen. Foto: Övervakningskamera

Gripna nazister häktade

Idag häktades de tre nazister som greps i måndags på sannolika skäl misstänkta för försök till mord på Fidel Ogu, som överfölls av fyra män i Hökarängen, december 2013.

Läs mer
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sen fick han ett livshotande knivhugg i magen. – Jag önskar att de kunde säga varför, säger Fidel Ogu.
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sen fick han ett livshotande knivhugg i magen. – Jag önskar att de kunde säga varför, säger Fidel Ogu. Foto: Frans Huhta Karlsson / SVT

Tre SMR-män gripna efter knivhugg

Tre män kopplade till nazistiska Svenska motståndsrörelsen har gripits av polis och anhållits misstänkta för mordförsök.

Läs mer
Bakom Uppdrag gransknings två nominerade reportage står reportrarna Sophia Djiobaridis och Jorun Collin.
Bakom Uppdrag gransknings två nominerade reportage står reportrarna Sophia Djiobaridis och Jorun Collin. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Två UG-reportage nominerade till Kristallen

Två nomineringar till tv-priset Kristallen har gått till Uppdrag granskning. Kommungranskarnas reportage om Göteborg och vårens granskning av ”Hälsans förskola” är nominerade i kategorin ”Årets granskning”.

Läs mer

Sommaravslutning om Snowden-dokumenten

December 2013 kunde Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja ett omfattande samarbete mellan svenska signalspaningsmyndigheten FRA och den amerikanska motsvarigheten NSA, med hjälp av dokument från visselblåsaren Edward Snowden. Reportaget Snowden-dokumenten och Sverige avslutar Uppdrag gransknings sommarserie.

Läs mer