Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Karin Mattisson och Janne Josefsson programleder tillsammans säsongsavslutningen av Uppdrag granskning.
Karin Mattisson och Janne Josefsson programleder tillsammans säsongsavslutningen av Uppdrag granskning. Foto: SVT

Uppdrag granskning om året som gått

Jihadresenärer till Syrien, etanolsatsningar i Afrika och OS i Sotji. Under 2014 har Uppdrag gransknings reportage fört tittaren långt utanför Sveriges gränser. Och avslöjat missförhållanden på svenska förskolor och i sportens värld.

  • Läs mer

Sändningen av Uppdrag granskning flyttad

Uppdrag gransknings ordinarie sändningstid utgår och kvällens program sänds istället klockan 21:00 i SVT24. Anledningen är ett extrainsatt Agenda special om budgetläget i riksdagen. Publicering i SVT Play sker enligt ordinarie tid.

Läs mer
Magnus Wallins dotter vårdades tidigare på en rättspsykiatrisk klinik, efter Uppdrag gransknings avslöjande om vårdformer som saknar lagstöd har hon flyttats.
Magnus Wallins dotter vårdades tidigare på en rättspsykiatrisk klinik, efter Uppdrag gransknings avslöjande om vårdformer som saknar lagstöd har hon flyttats. Foto: SVT

Magnus dotter sövdes ner och gipsades mot sin vilja

Magnus Wallins dotter sövdes ner och gipsades mot sin vilja när hon under tre år vårdades på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, som Uppdrag granskning tidigare rapporterat om. Dottern har ett självskadebeteende och gjorde sig så illa att läkarna gipsade hennes armar flera månader i sträck. Till slut tappade hon rörligheten i armarna.

Läs mer
Om lagen faktiskt förbjuder läkare att tvångsgipsa patienter med självskadebeteende då tycker Stefan Levander Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, att juristerna som skrev lagen bör skjutas.
Om lagen faktiskt förbjuder läkare att tvångsgipsa patienter med självskadebeteende då tycker Stefan Levander Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, att juristerna som skrev lagen bör skjutas. Foto: SVT

Professorn: "Må de brinna i helvetet"

Uppdrag gransknings avslöjanden om tvångsgipsning av en kvinna på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har väckt debatt. Programmet bidrog till att kliniken slutat att ta mot självskadepatienter och att kvinnorna som vårdats där nu slussas ut. Men Sten Levander, professor emeritus i rättspsykiatri, tycker att reportaget åstadkommit skada.

Läs mer
Skanskas högkvarter på Kungsholmen i Stockholm.
Skanskas högkvarter på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Ola Christoffersson / SVT

Skanskas olika svar

Frågan om varför Skanska och Innisfree lånar ut pengar till sig själva, till en hög ränta och till hälften via skatteparadiset Luxemburg är känslig – och förklaringarna varierar.

Läs mer

PWC på dubbla stolar i jätteaffären

Inte nog med avancerad skatteplanering. Nu skapar ett nytt avslöjande om prestigeprojektet Nya Karolinska oro i landstingshuset i Stockholm. Uppdrag granskning kan, i samarbete med SVT ABC, berätta att revisionsjätten PWC suttit på två stolar. PWC har varit rådgivare åt upphandlaren landstinget och samtidigt - i det dolda – hjälpt den enda anbudsgivaren i affären.

Hemliga dokument avslöjar ett avancerat skatteupplägg där ett företag som bygger sjukhuset Nya Karolinska flyttar pengar till skatteparadiset Luxemburg. (Bilden är ett montage)
Hemliga dokument avslöjar ett avancerat skatteupplägg där ett företag som bygger sjukhuset Nya Karolinska flyttar pengar till skatteparadiset Luxemburg. (Bilden är ett montage) Foto: Ola Christoffersson

Nya Karolinska – avancerad skatteplanering i Luxemburg

Nya Karolinska. Flaggskeppet inom svensk sjukvård. Och ett av Sveriges dyraste och mest prestigefyllda projekt. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att stora summor i den skattefinansierade affären ska slussas till skatteparadiset Luxemburg.

Läs mer
 Scanpix
Foto: Scanpix

Revisionsjättar skakade av skandaler

PWC skakas nu av läckan som pekar ut revisionsjätten som nyckelspelare i den massiva skatteflykten. Men faktum är att samtliga av världens fyra ledande konsultfirmor – ofta kallade ”Big 4” – är inblandade i skandaler.

Läs mer
PwC:s nybyggda högkvarter i Luxemburg.
PwC:s nybyggda högkvarter i Luxemburg. Foto: Ola Christoffersson

Storbolagens hemliga skatteupplägg avslöjade

Läckta dokument från en av världens största revisionsbyråer ger en unik inblick i storbolags aggressiva skatteplanering, en fråga som de senaste åren varit högt på den politiska dagordningen i Sverige.

Läs mer
 Ola Christoffersson / SVT
Foto: Ola Christoffersson / SVT

Komplex ägarstruktur

Den som vill granska hur skattepengarna ska gå från Stockholms läns landsting till de privata ägarna kommer att stöta på problem. Komplex ägarstruktur och bristande insyn gör det närmast omöjligt att följa pengaflödet.

Läs mer