Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl(M) förevisar en modell av Nya Karolinska för reporter Sven Bergman.
– Jag är ytterst ansvarig för allt som sker i Stockholms läns landsting, och jag har ett stort ansvar i det här, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholm gällande Uppdrag gransknings kartläggning, till reporter Sven Bergman.

Kommande: Den stora skattjakten

Nya Karolinska ska bli ett flaggskepp för svensk sjukvård. Kontraktet att bygga och underhålla sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor. Men hemliga dokument från den stora ”PwC-läckan” avslöjar att företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om prestigeprojektet är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg.

  • Läs mer
Uppdrag granskning spelade med en dold mikrofon in ett säljmöte på Swedish Connections kontor i Kairo.
Uppdrag granskning spelade med en dold mikrofon in ett säljmöte på Swedish Connections kontor i Kairo. Foto: SVT

Fallfärdiga hus säljs till egyptier – lockas med uppehållstillstånd

Egyptier lockas med permanent uppehållstillstånd i Sverige mot att de köper fallfärdiga hus på den svenska landsbygden. Företaget Swedish Connections nekar och hänvisar till Migrationsverket, men avslöjas i dold inspelning.

Läs mer
Uppdrag granskning har låtit två fiktiva elever söka plats på samma friskolor. Ola Christoffersson/SVT
Uppdrag granskning har låtit två fiktiva elever söka plats på samma friskolor. Foto: Ola Christoffersson/SVT

Här ser du nominerade reportaget om friskolor igen

Uppdrag gransknings reportage från 2013 om hur skolor väljer bort elever nominerades till Stora Journalistpriset. Här kan du se det igen.

Läs mer

Wikström (FP): Ompröva alla EA20:s fall

Ompröva alla EA20:s ärenden, och lita mer på de asylsökande. Det är EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms (FP) bud till Migrationsverket efter SVT:s avslöjande om krafitgt bristfälliga språkanalyser, rapporterar SVT Nyheter.

Efter ett beslut i Migrationsdomstolen ska Migrationsverket göra en ny prövning av Mohameds asylskäl, men den här gången med utgångspunkt från Afgoye. Den staden han hela tiden sagt att han kommer ifrån.
Efter ett beslut i Migrationsdomstolen ska Migrationsverket göra en ny prövning av Mohameds asylskäl, men den här gången med utgångspunkt från Afgoye. Den staden han hela tiden sagt att han kommer ifrån. Foto: SVT

Migrationsdomstolen: Sannolikt att Mohamed talar sanning

Förra veckan berättade Uppdrag granskning om Mohamed och hans kamp mot Migrationsverkets beslut om att utvisa honom till Somaliland, som han säger sig aldrig ha varit i. I en ny dom har Migrationsdomstolen nu beslutat att Mohamed sannolikt talar sanning och att han kommer från Afgoye i södra Somalia.

Läs mer
Familjen Bakr tillsammans med sin svenska vän Åsa Graf.
Familjen Bakr tillsammans med sin svenska vän Åsa Graf. Foto: SVT

Armenien: Familjen Bakr är inte våra medborgare

Omar Bakr med fru och barn är inte armeniska medborgare, det uppger myndigheterna i Armenien. Migrationsverket gav familjen besked om att de skulle utvisas till landet, baserat på en språkanalys beställd av myndigheten.

Läs mer
Kadry El Naggar äger företaget Swedish Connections.
Kadry El Naggar äger företaget Swedish Connections. Foto: SVT

”Folk köper fastigheter som de köper guld”

Ett stort antal nedgångna fastigheter i svenska landsbygdsorter har sålts till köpare i Mellanöstern. Företaget Swedish Connections uppger på sin hemsida att de sålt över hundra fastigheter i Sverige. Men flera av köparna känner sig lurade och säger att de lockades med permanent uppehållstillstånd. Bakom Swedish Connections, och bolaget Dubai Egypt Sweden med snarlik verksamhet, står Kadry El Naggar.

Läs mer
Reporter Jesper Henke.
Reporter Jesper Henke. Foto: SVT

Läs chatten om Swedish Connections

Reporter Jesper Henke chattade om sitt reportage Swedish Connection och de svenska skräptomterna som sålts till personer i Mellanöstern, med falska förhoppningar om permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer
Rania och Wael Fares framför huset de köpt av Swedish Connections. Det ligger i Hökön utanför Älmhult i Småland.
Rania och Wael Fares framför huset de köpt av Swedish Connections. Det ligger i Hökön utanför Älmhult i Småland. Foto: Jesper Henke / SVT

Ångrar husköpet i Småland

Rania och Wael Fares från Egypten köpte ett slitet hus och en nedlagd bensinmack i Småland på inrådan från Swedish Connections, ett företag som felaktigt informerat dem om att ett fastighetsköp snabbare kan ge ett uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer
Wael och Rania Fares från Egypten framför sitt eternithus i Hökön utanför Älmhult i Småland.
Wael och Rania Fares från Egypten framför sitt eternithus i Hökön utanför Älmhult i Småland. Foto: Jesper Henke / SVT

Swedish Connection: En dröm till salu

Fallfärdiga hus i svenska landsbygdsorter säljs för hundratusentals kronor till köpare i Mellanöstern. Företaget som säljer, Swedish Connections, lockar med permanent uppehållstillstånd och drömmen om en framtid i Sverige. Uppdrag granskning nystar upp en internationell härva som sträcker sig från Mellanöstern till Överkalix.

Läs mer

Migrationsverkets hemliga vittne ljuger om sina meriter

Han kallas EA20 och är Migrationsverkets hemliga vittne i asylärenden. Hans språk- och kunskapsanalyser kan ha påverkat livet för tusentals flyktingar. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja stora brister i EA20:s analyser – och att han själv ljuger om sina egna meriter. Mohamed, 27, skulle avvisas till fel land efter ett språktest gjort av EA20.

Läs mer