Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

SVT1 Onsdagar 20.00

Sändningar

Pierre jobbade som telefonförsäljare på företaget Speaker, men lönen var låg och kontraktet hotade med viten på hundra tusentals kronor.
Pierre jobbade som telefonförsäljare på företaget Speaker, men lönen var låg och kontraktet hotade med viten på hundra tusentals kronor. Foto: SVT

Heltidslönen: 3000 kronor

Jobbet som telefonförsäljare blev inte som Pierre tänkt sig. Trots löften om tiotusentals kronor i rörlig lön blev månadslönen inte högre än 3000 kronor, för ett jobb som utannonserats av Arbetsförmedlingen. På grund av hotfulla formuleringar i Pierres kontrakt berättar han under fingerat namn.

  • Läs mer
”Marie” hade en fast grundlön på 7000 kronor för sitt heltidsjobb som telefonförsäljare.§
”Marie” hade en fast grundlön på 7000 kronor för sitt heltidsjobb som telefonförsäljare. Foto: SVT

17 sidor kontrakt för jobb som telefonförsäljare

När Marie flyttade till södra Sverige från Storbritannien för sin pojkvän räknade hon med att få ett sämre jobb. Men hon förväntade sig inte ett hotfullt kontrakt på 17 sidor för jobbet som telefonförsäljare.

Läs mer

Starkt stöd för svenska modellen

Parterna på den svenska arbetsmarknaden tror starkt på den svenska modellen där arbetsgivarorganisationerna och deras fackliga motparter sköter det mesta på arbetsmarknaden genom kollektivavtal. Men ett tiotal av dem tror ändå att staten kommer att få ett större inflytande inom tio år. Det skulle vara en kraftig förändring av den svenska modellen.

Läs mer
Uppdrag gransknings reportrar Anna Jaktén och Björn Tunbäck har gjort reportaget "250 000 skäl att vara tyst" som sänds i kväll.
Uppdrag gransknings reportrar Anna Jaktén och Björn Tunbäck har gjort reportaget "250 000 skäl att vara tyst" som sänds i kväll. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om #minavillkor

Reportrarna Anna Jaktén och Björn Tunbäck svarade på frågor om reportaget "250 000 skäl att vara tyst" och satsningen #minavillkor, där syftet var att kartlägga villkoren på den nya svenska arbetsmarknaden. Chatten är nu stängd, men det går fortfarande att läsa frågor och svar.

Läs mer
Stefan Liljegren utanför avspärrningarna kring högriskområdet där hjälparbetarna iklädda skyddsdräkter vårdar de ebolasmittade.
Stefan Liljegren utanför avspärrningarna kring högriskområdet där hjälparbetarna iklädda skyddsdräkter vårdar de ebolasmittade. Foto: Privat

Dagböcker från ebolans Västafrika

Rapporterna från utbrottet av ebola i Västafrika har bytt av varandra sedan mars i år. Två av många svenskar som rest till Västafrika för att hjälpa till i kampen mot den dödliga sjukdomen är Anna Sjöblom och Stefan Liljegren.

Läs mer
”Marie” hade en fast grundlön på 7000 kronor för sitt heltidsjobb som telefonförsäljare.
”Marie” hade en fast grundlön på 7000 kronor för sitt heltidsjobb som telefonförsäljare. Foto: SVT

Kommande: 250 000 skäl att vara tyst

I dagens Sverige finns det de som får löner som ligger långt under svensk standard. 3000 kronor i månadslön för ett jobb som utannonserats av Arbetsförmedlingen. Det är många som har ojusta villkor, men som är rädda att berätta på grund av kontrakt som hotar med viten på hundratusentals kronor.

Läs mer
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sedan fick han ett livshotande knivhugg i magen. SVT/Övervakningskamera
När Fidel Ogu gick från tunnelbanan i Hökarängen hälsade en främmande person på honom. Sedan fick han ett livshotande knivhugg i magen. Foto: SVT/Övervakningskamera

ABC: Frias från mordförsök på Fidel Ogu

De tre nynazister som åtalats för knivöverfallet i Hökarängen frikänns från mordförsök av tingsrätten.

Grekiska kollgrillsbaren i Umeå.
Grekiska kollgrillsbaren i Umeå. Foto: SVT

Grekiska kolgrillsbaren tar fram centralt avtal

Uppdrag granskning visade igår att ett kontrakt som Grekiska kolgrillsbaren i Umeå erbjudit en arbetssökande innehöll straffavgifter och hemlighetsklausuler. Nu ska franchise kedjan skicka ett centralt framtaget anställningsavtal till sina franchisetagare, skriver man i ett pressmeddelande.

Läs mer
 Torkel Wennman / SVT
Foto: Torkel Wennman / SVT

Smålandsnytt: IVO åtalsanmäler rättspsykiatriskas ledning

Uppdrag gransknings reportage om vården av unga kvinnor med självskadebeteende uppmärksammade tvångsgipsning på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Nu har en åtalsanmälan lämnats in mot tre, rapporterar Smålandsnytt.

Jannike Åberg kände att hon hamnade i kläm mellan Arbetsförmedlingen, ett oschysst kontrakt och facket.
Jannike Åberg kände att hon hamnade i kläm mellan Arbetsförmedlingen, ett oschysst kontrakt och facket. Foto: SVT

Jannike skulle böta sex månadslöner

Jannike Åberg blev erbjuden ett jobb på Grekiska kolgrillsbaren. Men lönen var låg och kontraktet hade hårda villkor med straffavgifter och hemlighetsklausuler. När hon tackade nej hamnade hon i kläm mellan arbetsförmedling och facket. ”Ska man ta vilket jobb som helst?”, undrar Jannike Åberg.

Läs mer