Nästa vecka blir ostadig och regnig – men framåt helgen vankas det äntligen lite sol. Foto: TT

Nytt regn på väg – sedan en liten släng av sommar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en ur soldyrkarens synpunkt bedrövlig helg vankas nu en vecka med nästan lika trist väder. Ostadigt och regnigt, gråa himlar med blygsamma temperaturer. Men, nästkommande veckoslut kan bjuda på en kyss av sommaren med uppehåll och sol i hela landet.

– Helgens regn är nu på väg norrut, och i Götaland så är det här över till kvällen. Svealand får dras med skurar hela söndagen, och i Norrland hänger ovädret kvar även under måndagen, säger Per Stenborg, SVT:s meteorolog.

Det är framförallt norra Sverige som under kvällen får sig en rejäl släng av oväderssleven, enligt prognosen.

Kan få 50 millimeter regn

Risken finns att mellersta Norrland, framför allt Jämtland och Härjedalen, drabbas av stora regnmängder. Lokalt kan det handla om uppåt 50 millimeter regn.

SMHI har dock nedgraderat sina varningar. Det som återstår är en klass 1-varning för höga flöden i Östersundstrakten.

– Över Östersund inträffar det i snitt vart tionde år vid den här tiden, men det händer alltid på någon plats varje sommar, säger Henrik Spångmyr, jourhavande hydrolog på SMHI, till TT.

När väl regnovädret gjort sitt, och lämnat norra Norrland på tisdag, står ännu ett lågtryck redo att dra in söderifrån.

– Men det blir inte alls lika blåsigt, och inte lika mycket regn, säger Per Stenborg.

Tillfälligt uppehåll

Det väntas inte bli några höga temperaturer att tala om, men framåt helgen flaggar ändå meteorolog Stenborg för att Sverige kan få känna lite på sol och värme.

– Fredag och lördag ser ut att kunna bjuda på uppehåll... men det är tyvärr bara tillfälligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.