Rykande ruiner är det enda som återstår av moskén al Shafaeysom träffades i natt av israeliska bomber. Foto: TT

Israel nobbar samtal om eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Israel fortsätter att bomba Gaza och tänker inte skicka någon representant till samtalen om eldupphör i Egypten. Minst 35 människor uppges döda i nattens strider, enligt AP.

Israel kommer inte att skicka någon representant till samtalen i Egypten om ett eldupphör. I stället utsätts Gaza för intensifierat bombardemang samtidigt som jakten på en tillfångatagen soldat fortsätter.

Egyptens president Abdel Fatta al-Sisi uttryckte sig hoppfullt om ”en verklig chans” att få ett slut på stridigheterna, inför de samtal om eldupphör som skulle hållas i Kairo under lördagen.

Konflikten i Gaza 2014

Företrädare för den palestinska myndigheten, Hamas och Islamiska jihad skickar representanter, men en icke namngiven israelisk källa säger till nyhetsbyrån Reuters att Israel inte kommer att delta.

– Hamas är inte intresserat av kompromisser, hävdar källan som förklaring till beslutet.

Vissa får återvända hem

Samtidigt säger ögonvittnen i stadsdelar på både norra och södra Gazaremsan att vissa israeliska förband drar sig tillbaka.

Den israeliska armén IDF meddelar boende i stadsdelen Beit Lahiya, uppe vid Gazaremsans norra gräns, att de kan återvända till sina hem.

Invånarna flydde när israeliska flygblad för ett par veckor sedan varnade för kommande beskjutning.

Beskedet från IDF ses som ett tecken på att markinvasionen kan närma sig ett slut, åtminstone i norra Gaza. Enligt FN är upp till en fjärdedel av Gazaremsans 1,8 miljoner invånare på flykt.

Hamas bakom attack

Hamas militära gren Qassambrigaderna har tagit på sig ansvaret för gårdagens attack i Gaza då en israelisk soldat förmodas ha blivit tillfångatagen.

Men Qassambrigaderna tillägger i uttalandet att attacken troligtvis utfördes innan det senaste eldupphöret trädde i kraft, och att den därmed inte skulle ha varit en överträdelse av detsamma.

Under natten har Israel bombat staden Rafah i södra Gaza. Minst 35 palestinier uppges döda, enligt Ashraf al-Kidra vid den palestinska hälsomyndigheten. Han säger även att områdets största sjukhus är stängt på grund av attackerna.

På andra håll i Gaza rapporterar palestinska tjänstemän om över 150 flyganfall, varav ett mot det islamiska universitetet i Gaza City. I Israel hörde man på lördagsmorgonen återigen varningssirenerna som larmar för inkommande raketer.

”Ingen information”

Israels justitieminister Tzipi Livni anklagar Hamas, som styr i Gaza, för att ha tillfångatagit den 23-årige Hadar Goldin.

Livni, som ingår i landets säkerhetskabinett, säger att gruppen ska få betala ett ”högt pris” för kidnappningen.

Hamas militära gren, Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, uppger att den inte har någon information om soldaten. Den säger att man förlorat kontakten med stridsgruppen som var verksam i området där han försvann. Qassambrigaderna utesluter inte att medlemmarna i stridsgruppen och soldaten har dödats i ett israeliskt anfall.

Kring 1 600 palestinier, de flesta civilpersoner, och 66 israeler har mist livet sedan Israel startade offensiven i Gaza den 8 juli.

Riskerar trappa upp konflikten

Båda parter har anklagat varandra för att ha brutit vapenvilan och soldatens försvinnande riskerar att trappa upp konflikten ytterligare. Israel har i det förflutna gjort stora ansträngningar för att få tillbaka sina tillfångatagna soldater.

2011 utväxlade man runt 1.000 fångar, majoriteten palestinier och arabiska israeler, mot en israelisk soldat som hade fångats av Hamas fem år tidigare. 2006 utlöstes ett 34 dagar långt krig efter att Libanons Hizbollah tillfångatagit två israeliska soldater .

Sedan striderna inleddes den 8 juli har mer än 1.650 palestinier – de flesta civila – dödats och fler än 8.000 skadades, enligt al-Kidra. Israel har förlorat 63 soldater och tre civila, uppger AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet