Påven Franciskus fattar under nästa år flera beslut då han kommer att behöva stöd från sina medarbetare. Foto: TT

Liberal påve får kritik av sina egna

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus har med sina försök att modernisera Vatikanen vunnit många hjärtan bland vanliga dödliga, men inom katolska kyrkan yttrar fler sitt missnöje.

Både påvens retorik och försök att reformera Vatikanen har stött på allt mer högljutt missnöje inom den katolska kyrkan. Klyftan mellan de traditionellt lagda delarna av kyrkan och den mer öppensinnade påven blev tydliga under höstens förberedelser inför nästa års synod om familjen.

Då väntas Vatikanen fatta beslut om en mer försonande syn på bland annat frånskilda och homosexuella katoliker, men redan under förberedelserna började en del av biskoparna protestera mot förändringarna.

”Ibland undrar man om han har något positivt att säga”

Stämningen i Vatikanen blev inte bättre av att påven under sitt årliga jultal till Kurian, Katolska kyrkans högsta ledning, i går anklagade den för allt från att planera för mycket och vara skrytsam till att lida av ”andlig alzheimer”.

– Vi ser det i människorna som har glömt sitt möte med Herren. I dem som är beroende av att vara här och nu, sina passioner, infall och manier. I dem som bygger murar kring sig själva och blir förslavade av de idoler de har byggt med egna händer, sa påven.  

Enligt den katolska tidningen Crux möttes talet med svaga applåder och vaga leenden.

– Jag förstår att påven vill att vi ska leva upp till våra ideal, men ibland undrar man om han har något positivt att säga om oss överhuvudtaget, sa en av ämbetsmännen till Crux, som även noterar att påven ibland kan uttrycka sig spydigt.

Sätts på prov nästa år

Påven fick nyligen också kritik av kardinalen Raymond Burke som utsågs till prefekt för Apostoliska Signaturen, kyrkans högsta domstol, av tidigare påven Benedictus XVI, men avskedades av Franciskus, enligt rykten efter att ha kritiserat syftet med familjesynoden.

Han ska bland annat ha sagt att synoden var en svår upplevelse och att oliktänkande anklagades för att vara mot påven.

– Det är kardinalers plikt att i vissa situationer säga vad de verkligen tycker till påven. Kardinaler är till för att ge påven råd, sa han till den franska tidningen Le Figaro.

Påven Franciskus som valdes just för att reformera katolska kyrkan kommer under nästa år att behöva mycket stöd från sina medarbetare. Han ska bland annat effektivisera byråkratin och sätta sitt nya ekonomiska system på prov och i oktober hålls synoden om familjen då han kan vänta sig starkt motstånd från de biskopar som inte delar hans syn på homosexualitet och äktenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.