Kung Carl XVI Gustaf, Sofia Hellqvist, prins Carl Philip och drottning Silvia poserar vid ett pressmöte på Logården till Stockholm Slott på fredagen sedan prinsen och Hellqvist förlovat sig. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kungen: Det är fantastiskt skojigt!

Uppdaterad
Publicerad

Under en extrainsatt presskonferens i dag berättade Carl Philip att han gifter sig med flickvännen Sofia Hellqvist. – Det är fantastiskt skojigt, säger kungen.

Carl Philip, Sofia Hellqvist, kungen och drottningen medverkade i dag på en extrainsatt presskonferens på Kungliga slottet, där kungen passade på att gratulera det nyförlovade paret.

– Det är fantastiskt skojigt! Vi har läst känna Sofia ett antal år, hon är en fin person. Det är bara att gratulera! Det blir väldigt väldigt roligt för oss i familjen, säger kung Carl XVI Gustaf.

Carl Philip och Sofia gifter sig

”Väntat och väntat och väntat”

Även drottning Silvia var glad i dag.

– Vi har självfallet väntat och väntat och väntat. Och plötsligt blir det och det är självfallet jätteroligt. Vi fick reda på det ganska sent också så det var mycket som var hemligt, säger drottningen.

Hur känner ni inför att alla era barn snart är bortgifta?

– Det tycker jag är fel ord, det är en gemenskap. Nya ungdomar som knyts till familjen, nya familjer som bildas och det blir extra familjer på så sätt. Det är ju så livet är, och det är underbart skojigt, säger kungen.

I kväll kommer kommer paret och kungen och drottningen fira förlovningen med en ”liten familjemiddag”.

Reinfeldt glad

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som varit på EU-toppmöte i Bryssel säger så här om förlovningen, till TT:

– Jag tycker det är väldigt roligt. Det är alltid en fantastisk sak när människor hittar varandra och känner kärlek.

Successionsordningen kräver att det finns ett regeringsbeslut innan kungligheter kan förlova och gifta sig.

– Jag tycker att det är lite speciellt att jag under min tid som statsminister har varit med och godkänt samtliga tre kungabarns förlovningar och äktenskap, säger Reinfeldt.

Datum inte bestämt

Datumet för bröllopet ännu inte fastställt, men är planerat att äga rum under sommaren 2015.  Karin Lennmor, chefredaktör på Svensk Damtidning hade tippat på ett bröllop lite närmare i tid, säger hon till TT.

– Men det är ganska typiskt kungafamiljen att göra på det här sättet. När man tar in en vanlig svensk person, precis som när prins Daniel förlovade sig med Victoria, så behövs en lång startsträcka för svenska folket att vänja sig på något sätt, det är nog så de har tänkt här också.

En mängd journalister, turister och andra nyfikna samlades på Kungliga slottets inre borggård innan presskonferensen och flera internationella medier har skrivit om nyheten.

Fakta: Sofia Hellqvist

Sofia Hellqvist, 29 år gammal, växte upp i Älvdalen i Dalarna. Som 20-åring blev hon framröstad till Miss Slitz, och därefter har hon deltagit i dokusåpan Paradise Hotel.

Hon har varit med och grundat organisationen Project Playground, som hjälper utsatta barn och ungdomar i Sydafrika.

Fakta: Carl Philip

Prins Carl Philip Edmund Bertil föddes den 13 maj 1979 och är näst äldsta barnet till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Han är hertig av Värmland och den tredje i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Prinsen har bland annat studerat grafisk design på Forsbergs skola och tagit en Lantmästarexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp. Källa: Hovet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet