Folk protesterar mot upphävandet av dödsdomarna för fyra av de män som var inblandade i det brutala mordet på Farkhunda i Kabul. Foto: TT

Protester mot domstolsbeslut i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

I mars mördades en 27-årig kvinna för att ha bränt en koran – något hon senare visades vara oskyldig till. I dag protesterade upprörda människor mot att fyra av männen som deltog i mordet slipper dödsstraff.

Afghanska demonstranter har samlats för en protest mot förra veckans domstolsbeslut som upphävde dödsdomarna för fyra män som var inblandade i lynchningen av 27-åriga Farkhunda i Kabul i mars. Många av demonstranterna bar bilder på Farkhunda och ropade: Vi vill ha rättvisa!

En av deltagarna var aktivisten Malalai Joya som säger att domstolens beslut banar väg för att mördarna ”går fria i morgon”. Tre av männen fick 20 års fängelse och ett tioårigt fängelsestraff.

Farkhunda attackerades utanför en moské i mars. Hon anfölls och dödades av en folkmassa sedan hon felaktigt anklagades för att ha bränt en koran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.