Löfven: Enorm uppgift väntar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskonferensen ”Sverige tillsammans” syftar till att kraftsamla för att integrera alla de flyktingar som tagit sig till Sverige den senaste tiden.

– Det är en enorm uppgift för hela det svenska samhället, sade statsminister Stefan Löfven i sitt öppningstal.

Mitt i flyktingkrisen har regeringen samlat omkring 800 deltagare till konferensen ”Sverige tillsammans” i Stockholm. Där fanns representanter för kommuner, myndigheter, företag, fackliga organisationer och civilsamhället. Även kungen närvarade.

Orka blicka framåt

–Jag förstår att många av er här egentligen kanske inte har så många minuter per dag att avsätta till den här typen av övningar och jag kan säga det är samma sak för mig, sade Löfven.

–Men ska Sverige lyckas långsiktigt i det här arbetet så måste vi också orka blicka framåt.

Konferensen inleddes med sång, fortsatte med Löfvens tal och därefter gav historikern Ingrid Lomfors ett historiskt perspektiv på flyktingströmmar.

Ansträngt läge

Löfven betonade att Sverige står inför en av de absolut största humanitära insatser i Sveriges historia.

–Vi har ett mycket ansträngt läge i kommuner och myndigheter, sade statsministern.

– Vi följer utvecklingen timme för timme och fokuserar självfallet på att rädda liv, men det gäller också att hålla ordning och reda.

Bättre etableringsarbete

Löfven underströk dock att Sverige också måste klara att utveckla ett bättre etableringsarbete så att flyktingar får jobb och utbildning.

Professor Olof Åslund, generaldirektör på IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) konstaterade att av de som kommit till Sverige av asylskäl har hälften inget jobb efter 9-10 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.