Pfizer höjer åter sitt bud på AstraZeneca. Foto: TT

Regeringen träffade Astra-facken

Publicerad

Fackliga företrädare vid Astra Zeneca har i dag träffat näringsminister Annie Lööf (C) och socialminister Göran Hägglund (KD) på Näringsdepartementet i centrala Stockholm.

Regeringen backar upp Astra Zenecas nej till Pfizers bud, och Göran Hägglund pekade på att det finns ett gemensamt intresse bland många aktörer för att behålla Astra Zenecas verksamhet i Sverige.

– Astra Zeneca är bra för Sverige, men vi också vill visa att Sverige är bra för företaget och dess verksamhet som ju till sin natur är väldigt långsiktig, och visa på långsiktighetens fördelar när det handlar forskningsmiljö, innovationer och utveckling av nya produkter. Det är det som genererar mervärde, både för samhället i stort i form av nya läkemedel som förändrar och förbättrar liv, men också för ägare som är uthålliga och ser resultatet av sina investeringar.

Martin Lindsjö, ordförande för Akademikerföreningen i Mölndal, är orolig för att det skulle ske en inbromsning i forskningsverksamheten vid ett samgående med Pfizer.

– Oavsett om det skulle bli neddragningar eller inte är vi av erfarenhet övertygade om att det skulle ske en inbromsning, och vi vill syssla med forskning snarare än omorganisation, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.