200 miljoner till utsatta förorter

Uppdaterad
Publicerad

Femton av landets socialt utsatta stadsdelar får 2013-2014 200 miljoner kronor av regeringen i höstbudgeten för att motverka utanförskap.

Pengarna är prestationsbaserade utifrån kriterierna utbildning, sysselsättning och försörjningsstöd. Bakgrunden till satsningen är att stadsdelarna aldrig lyft sig, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till Svenska Dagbladet.

De 15 förortsområdena, som alla har minst 4.000 invånare, ska på sätt och vis tävla om stödet. Bäst resultat när det gäller att minska beroendet av socialbidrag, att öka sysselsättningen och förbättra studieresultaten ger mest pengar ur potten om 100 miljoner per år.

”Stimulansmedel”

”De stimulansmedel, som regeringen nu satsar, ska bidra till en positiv utveckling i de mest utsatta stadsdelarna”, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i ett pressmeddelande.

De 15 förorter det gäller är fördelade över hela landet, från Malmö till Stockholm.

I Stockholm är det Tensta och Rinkeby, i Göteborg Östra och Västra Bergsjön, Hjällbo, Gårdsten och Norra Biskopsgården, i Malmö Södra Sofielund och Herrgården, i Södertälje Ronna och Hovsjö, i Växjö Araby, i Trollhättan Kronogården, i Borås Hässleholmen, i Landskrona Centrum-Öster och i Kristianstad Gamlegården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.