Foto: Claudio Bresciani/TT

43-åring häktad för galleriabomb

Uppdaterad
Publicerad

Den 43-årige man som misstänks ha placerat ut sprängämnen i gallerian Liljeholmstorget i södra Stockholm häktades i dag av Södertörns tingsrätt.

Han är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i onsdags i förra veckan som en påse med sprängmedel i lämnades på Liljeholmsgallerian.

Bombhot mot Liljeholmsgallerian

Mannen greps i fredags i ett bostadsområde i Hägersten i Stockholm efter att åklagare hade beslutat att anhålla honom. Enligt polisen ska den tekniska bevisningen mot mannen vara ”överväldigande”.

Förnekar brott

43-åringens advokat Jan C A Anderson är förtegen om vad som framkommit under häktningsförhandlingen, som skedde bakom stängda dörrar, med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Han bestrider de här misstankarna, han förnekar. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger han.

Även åklagaren hänvisar till sekretess.

– Jag kan inte säga någonting utöver att han nu är häktad, säger kammaråklagare Sara Malmhester.

Tidigare straffad

Den 43-åriga trebarnspappan som är skriven i Strängnäs kommun är tidigare dömd och har avtjänat fängelsestraff vid flera tillfällen.

Så sent som i slutet av juni i år dömdes han för att ha misshandlat sin dåvarande sambo. Straffet blev samhällstjänst motsvarande tre månaders fängelse, i en villkorlig dom.

Händelsen utreds av Söderortspolisen i Stockholm.

– Vi har en väldigt god bevisning om att det är han som har lämnat de här sprängämnena i Liljeholmen. Men vi vill inte gå in på vad han har sagt eller inte sagt i förhören, säger kriminalkommissarie Jesper Rundberg, chef för sektionen för grova brott.

Polisens starkaste kort är den tekniska bevisning som pekar ut 43-åringen.

– Vi har filmer från bevakningskameror, iakttagelser av vittnen och vi har en uppgift om att han har druckit en kaffe latte-mugg på kaféet innan han lämnade sprängämnena. Där har vi hans dna.

Oklart motiv

Trots att polisen har kunnat knyta 43-åringen till påsen med sprängämnen vet man ännu inte vilket hans motiv kan ha varit.

– Där kan vi behöva allmänhetens hjälp med upplysningar om vad det här skulle användas till.

Sprängämnena analyseras nu närmare av Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Det är sprängämnen i en sådan mängd att det skulle ställa till stor skada i Liljeholmens centrum om det hade detonerat.

Tidigare har det sagts att sprängämnena inte kunde ha detonerat?

– Det saknades någon komponent för att få dem att smälla av, men med små väldigt enkla medel kunde man ha detonerat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot mot Liljeholmsgallerian

Mer i ämnet