Afa hotade Ung vänster

Publicerad

Tre män från det militanta vänsternätverket Antifascistisk aktion, Afa, ska ha kommit med grova hotelser mot två ombudsmän på Ung Vänsters distriktskontor i Stockholm. Nu har hoten anmälts.

Ung vänster höll på att planera en antirasistisk manifestation när tre män i 25 års-åldern som utgav sig vara från Antifacistisk aktion steg in på Ung Vänster Storstockholms distriktscentral och agerade hotfullt mot två ombudsmän.

Händelsen har nu blivit föremål för en utredning hos Arbetsmiljöverket efter att Ung Vänster anmält den uppmärksammade händelsen.

Enligt anmälan betedde sig männen aggresivt och krävde att Afa skulle få talartid på manifestationen. Man hotade med att sabotera manifestationen och se till att den inte skulle kunna genomföras.

Männen skrek också att ”om vi inte får ha en talare på demonstrationen så kommer det att gå jävligt illa för er” och ombudsmännen blev kallade för ”fitta” och andra kränkande ord samtidigt som männen sa att de ”skulle pissa på dem”.

De två ombudsmännen, som är kvinnor i 20-årsåldern, blev till sist så pressade att de lovade talartid åt representanter från Afa för att få männen att lämna platsen.

Ung vänster skriver vidare i sin anmälan: ”Detta var väldigt psykiskt påfrestande hos våra ombudsmän då de fick ta emot väldigt mycket hot om våld. Efteråt har de varit skärrade och under en tid jobbat i en annan lokal då de inte kände sig trygga på platsen där männen kommit.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.