Alhem: Amatörmässigt skött

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och styrelseordförande i Brottsofferjouren reagerar nu på SVT:s avslöjande om hur en kommunikationsmiss ledde till att den dömde mördaren Salim Karabadzhakov släpptes fri i samband med att han skulle överföras till Bulgarien för att avtjäna resten av sitt straff där.

– Detta ger ett mycket dåligt intryck av Kriminalvården. Det är ju förödande att man låter någon som är dömd till mord, och med väldiga förvecklingar för anhöriga, komma undan på detta sätt, om än för en begränsad period. Det är bland det allvarligaste jag hört talas om, säger han till SVT.

Bulgariska myndigheter skyller på Kriminalvården och menar att ingen informerade dem om att den dömde mördaren var på väg. Därför hade ingen arresteringsorder utfärdats som gränspolisen kunde se när Karabadzhakov landade på flygplatsen i Sofia.

Dömd mördare släpptes fri

– Det här är väldigt amatörmässigt skött tycker jag. Det här handlar om ett mycket allvarligt brott och då måste man ha alla handlingar och kontakter med det andra landet klara, så att det inte finns någon som helst risk för missförstånd.

SVT: Men Kriminalvårdens transporttjänst säger ju att dom tror att dom har informerat Bulgarien, men att de inte dokumenterat detta?

– Det går inte att säga att ”Jag har kanske skickat en resplan, men jag vet inte säkert”. Det ska givetvis finnas diariefört vad som gjorts och inte, säger Alhem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömd mördare släpptes fri

Mer i ämnet