Barnmorskor försvarar BB Sophia

Uppdaterad
Publicerad

BB Sophia har kritiserats hårt av flera läkare som varnat för bristande säkerhet.

Men barnmorskorna menar att svensk förlossningsvård skulle bli bättre om barnmorskorna fick mer inflytande – och välkomnar fler fristående BB.

BB Sophia var efterlängtat av många när kliniken öppnade för två månader sedan.

Platsbristen inom förlossningsvården har länge varit en stor oro för blivande föräldrar i stockholmsområdet. BB Sophia har kapacitet att ta emot runt 4 000 förlossningar om året.

Utdömt

Men kritiken var stenhård redan vid invigningen tidigare i våras. En expertgrupp med bl a narkosläkare, dömde ut säkerheten eftersom BB Sophia saknar specialutbildat intensivvårdsteam. ”Vi befarar att någon kan dö på BB Sophia” var ett uttalande som gav svarta rubriker.

Men nu slår landets barnmorskor tillbaka mot kritiken.

-BB Sophia har alla resurser man kan önska. De röster som höjts kräver specialiserad intensivvård för alla, det behövs inte, anser vi, säger Ingela Wiklund, ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

Vill ha fler BB Sophia

Imorgon är det Internationella barnmorskedagen och svenska förbundet planerar för stor manifestation. Samtliga landstingspolitiker och flera riksdagspolitiker har tackat ja.

Barnmorskorna kommer att plädera för fler kliniker som BB Sophia.

-Vi tycker att det bör finnas flera olika vårdformer, och barnmorskedrivna BB, så som det är till exempel i Norge och Storbrittanien.

-Men här i Sverige är alla kliniker idag organiserade med en rad läkare och utrustade för att katastrof kan hända när som helst. Men så är det inte. De allra flesta kvinnor i Sverige är friska och har helt normala förlossningar, säger Ingela Wiklund till ABC.

Barnmorskorna menar att med en inte lika högspecialiserad vårdapparat skulle resurser frigöras, vilket skulle gynna vården och framför allt de födande kvinnorna.

-Då skulle varje kvinna kunna ha med sig en barnmorska genom hela förlossningen. Så är det inte idag, vi måste springa mellan minst två pågående förlossningar, säger Ingela Wiklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.