Bekräftat: Varg söder om Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

En ung vargtik har setts i trakterna söder om Södertälje, och nu bekräftar Länsstyrelsen att det åtminstone finns en varg i området.

Vargtiken föddes i Värmland, men har vandrat österut, och under året befunnit sig i Stora Alsjöns naturreservat utanför Södertälje. Det har också kommit in rapporter om att det kan finnas fler vargar i området.

Länsstyrelsen har under november månad DNA-analyserat vargtikens spillning, och kommit fram till att det handlar om en varg som tidigare i år blev påkörd av en bil, men som alltså har klarat sig. Och enligt Länsstyrelsen kan vargen ha skapat ett revir.

Vargtikens pappa är den ursprungliga Rialahanen, som 2009 tillsammans med en varghona etablerade det första vargreviret på många år i länet.

Men vargarna lämnade området, och sedan dess har Länsstyrelsen endast fått in observationer om vargar som bara stannat en kortare tid i länet.

Nu kan det alltså handla om ett vargrevir igen, men om det kan bli fler vargar framöver i Stockholmsområdet är för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.