Blödande kvinna ringde ambulans fem gånger

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan blödde kraftigt efter ett missfall men det räckte inte att ringa 112 fyra gånger. SOS-alarm fick inte tag på någon skjuksköterska.

Det var under 2012 som händelsen inträffade. En kvinna som fått missfall några dagar tidigare började blöda kraftigt och ringde 112. Men trots upprepade försök att få hjälp så kom inte någon ambulans eftersom larmoperatören inte fick tag i någon sjuksköterska. Det rapporterar radio Stockholm. Efter hela fem telefonsamtal lyckades hon få hjälp.

– Man fick vänta onödigt vänta på att en SOS-sjuksköterska skulle bli ledig för att göra den här bedömningen. SOS-sköterskorna behövs, absolut, men inte för samtliga fall, säger Anders Klarström pressansvarig på SOS alarm till radion.

Till följd av detta ändrade SOS-alarm sina rutiner för snart ett år sedan. Operatören behöver inte längre få en sjuksköterskas godkännande för att skicka en ambulans till den som larmar.

– Ur allmänhetens syn så ska det gå snabbare nu än tidigare, säger Anders Klarström till radio Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.