Kommunikationschef ljög för ABC

Uppdaterad
Publicerad

När ABC är på väg till ett informationsmöte om bostadsförsäljningen i Alby, på Grindtorpsskolan i Alby, ringer Botkyrkabyggens kommunikationschef Cina Gerdin upp ABC:s reporter Anna-Klara Bankel.

Vi har bjudits in till mötet för att kunna göra intervjuer. Men nu vill Botkyrkabyggen styra om det hela.

Mötet är flyttat, intervjuer kan ske på Botkyrkabyggens huvudkontor i Tumba istället, är beskedet som ges.

– Vi är redan på väg dit, ingen är kvar, säger Cina Gerdin.

ABC: Ni är alltså inte kvar på skolan?

– Nej.

Men ABC åker ändå till Grindtorpsskolan, då vi vet att aktivisterna i Alby inte till salu gått dit för att protestera utanför.

På plats träffar vi både Cina Gerdin och övriga mötesdeltagare.

ABC: Du sa ju att ni inte var här?

– Jag är ledsen att jag ljög. Och jag ber om ursäkt för det.

ABC: Varför ljög du?

– Vi ville ge er möjlighet att göra en intervju i lugn och ro. Jag visste inte vad som var på gång. En medarbetare hos oss hade uppfattat att de skulle storma mötet. Min enda tanke var att avstyra journalister och få ut folk därifrån. Vi vill bara ge journalisterna möjlighet att göra ett bra jobb.

Informationsmötet avslutades med att deltagarna gick ut och träffade mammorna i ”Alby inte till salu” på skolgården där man samtalade och där ABC kunde genomföra intervjuerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.