Stenkastning hindrade brandpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna startade i samband med att en polispatrull försökte stoppa ett fordon. En brandfackla kastades in i den gamla polisstationen som håller på att byggas om för annan verksamhet.

– Bilar sattes i brand och man har försökt elda på olika platser. Polisen har utsatts för massiv stenkastning. Tack och lov är ingen skadad, säger Lena Bakki vakthavande befäl vid polisen till ABC.

Brandpersonal från tre brandstationer var under natten varit på plats. Men släckningsarbetet försvårades av ungdomar på plats. Brandpersonalen fick av säkerhetsskäl inte polisens tillstånd att ta sig fram till brandhärdarna.

Goda krafter i området

Strax efter klockan tre på morgonen lämnade ambulans och brandbilar Rinkeby. Då hade det varit lugnt i ett par timmar men ett par polispatruller fanns på plats under resten av natten.

– Vi har haft mycket hjälp av goda krafter i området. Frivilliga har hjälp till att försöka lugna ner stämningen, säger Lena Bakki vakthavande befäl vid polisen.

Islamiska föreningen samlade snabbt ihop föräldrar och var ute för att hjälpa till. Keinan Elmi är vice ordförande i föreningen och vittnar om en mycket dramatisk natt.

– Jag har aldrig sett något liknande. Ungdomarna var maskerade och de försökte stoppa polisen från att komma fram till de brinnande bilarna. Så fort polisen dök upp började de kasta stenar, säger han.

ABC: Varför händer det här i Rinkeby?

– Jag tror att det beror på två saker. Dels att föräldrarna inte uppfyllt sin roll och inte kan stoppa ungdomarna, och att myndigheterna inte tagit sitt ansvar för de här ungdomarna som inte har jobb och inte går i skolan, säger Keinan Elmi.

Ska vara ”extremt synliga”

Enligt Västerortspolisens informationsansvarige, Mats Eriksson, skedde fordonsstoppet med efterföljande stenkastning redan natten till söndag. Oroligheterna ska sedan ha blossat upp på nytt natten till måndag.

– Vi kommer att ha extra personal på plats och vara extremt synliga. Dessutom kommer vi att samverka med samhället i form av ungdomsvärdar, medborgarvärdar och andra goda krafter. De har en avgörande betydelse vid sådana här situationer, säger Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.