Calle Jonsson förhörs i dag

Uppdaterad
Publicerad

Grekland vill få Calle Jonsson överlämnad och ställa honom inför rätta igen för ett mordförsök på Kos. I dag förhörs han av svensk polis.

– Vi känner en viss förtröstan att svensk domstol kommer att behandlade det här på ett humanitärt och juridiskt korrekt sätt, säger Jonssons advokat Leif Silbersky.

Det var sommaren 2001 som Calle Jonsson, som nu är 31 år, blev misstänkt för mordförsök. Enligt misstankarna skulle Jonsson ha knivhuggit en grekisk man som skadades svårt.

Calle Jonsson-fallet

Frikändes 2005

Han frikändes i en rättegång våren 2005, men 2006 beslutade grekiska Högsta domstolen att rättegången mot honom skulle tas om.

En ny rättegång sattes ut under 2007, men sköts upp. Calle Jonsson infann sig inte till den rättegången.

Nu har de grekiska myndigheterna utfärdat en europeisk arresteringsorder och vill få honom överlämnad.

Tar inte ställning till misstanken

Begäran ska avgöras av en svensk domstol som enbart prövar om den är korrekt och inte tar ställning till några brottsmisstankar.

I eftermiddag ska Calle Jonsson förhöras av svensk polis.

– Jag vill inte kommentera ärendet innan han är hörd, säger kammaråklagare Marie Lind Thomsen på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Calle Jonsson-fallet

Mer i ämnet