”Nu lyssnar alla på oss”

Uppdaterad
Publicerad

För andra natten i rad fortsatte oroligheterna i Husby. Sex personer greps och fyra har anhållits. Vår reporter har träffat en av dem som har deltagit i upploppet.

Här kan du läsa hela intervjun

ABC: Varför gör ni det här?

Stockholmsupplopp

– Därför att vi känner oss trakasserade av polisen. Vi har fått nog. Man käkar skit, man käkar skit, men till slut har man fått nog.

Den här killen är en av dem som varit med i upploppen. Han är i 20-årsåldern och har bott i Husby i hela sitt liv. Och vill vara anonym.

Du säger att ni har fått nog. Vad har ni fått nog av?

– Av deras trakasserier. Av hur de kommer och drar alla över en kam hela tiden. Man orkar inte mer. Bara för att de ser ungdomar i ett gäng kommer de och visiterar direkt. De tror att alla sitter och knarkar bara för att man är vid en skola eller någonting.

Inatt fortsatte alltså upploppen i Husby med bilbränder och stenkastning mot polisen. Ett flertal ungdomar greps och några poliser skadades lindrigt.

– Precis som natten innan börjar det med bilbränder som gjorde att vi fick komma hit. Flera upplopp oberoende av varandra sker under kvällen. Och massa glasrutor krossas, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

På Öppna förskolan i Husby är trebarnsmamman Semira Mohammednour skakad över det som händer i området.

– Jag blev orolig inatt. Jag ville fly, ta mina barn och åka bort, men jag visste inte vart jag skulle åka.

Vad tror du att ni ger för bild av förorten med det här?

– Jag förstår att det blir en dålig bild. Men det här är enda sättet, säger den 20-åriga killen.

Men tror du att det här är någon lösning?

– Jag vet inte om det är en lösning. Men nu lyssnar alla på oss åtminstone. Ni förstår inte hur det känns när ingen bryr sig.

Du säger att alla lyssnar nu, men vad är det ni vill säga nu när alla lyssnar?

– Vi vill bara säga: Behandla oss som resten av Sverige. Vi vill bli behandlade som alla andra, säger den 20-åriga killen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet