Jyrki Laine hinner med en resa resa till med sin fru Anita Laine. Han fick medicinen innan den blev avgiftsbelagd.

Döende på Karolinska måste betala för medicinen

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm måste patienter med prostatacancer själva bekosta en medicin utan svåra biverkningar som förlänger livet – omkring 30.500 kronor i månaden. I Uppsala får de den gratis, rapporterar Dagens Medicin.

För att vara någon som lider av en obotlig cancer, ser Jyrki Laine frisk och glad ut. Jag är lycklig, mår bra och lever ett normalt liv, säger han.

Han bor i Stockholm och tillhör en av de som haft tur. Han hade redan hunnit börja med läkemedlet Zytiga, som får honom att må så bra trots att han har prostatacancer som spritt sig i kroppen. Men för nya patienter är det stopp.

Dödssjuka måste betala läkemedel själva

I maj beslutade Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, att hormonpreparatet Zytiga inte ska omfattas av läkemedelsförmånen. Det betyder att patienter i Stockholm nu själva måste betala de 30.500 kronor i månaden som medicinen kostar. Om de kan.

– Det är sorgligt att tänka på att en man som är sjuk kanske inte ens får chansen att pröva, säger Jyrki Laine.

Erbjuds cellgifter

På onkologiska kliniken vid Karolinska beklagar man hur det har blivit, men gör bedömningen att det skulle kosta för mycket för kliniken själv att gå in och ta kostnaderna. Patienter som inte har råd med Zytiga, erbjuds en annan behandling med cellgifter.

Enligt chefen på onkologiska kliniken vid Karolinska, Thomas Walz, tillåter inte budgeten att man satsar på Zytiga.

– Det handlar om hur man ska förhålla sig till ett myndighetsbeslut, men det handlar också om vår budget, så att vi kan ge patienterna den bästa vården utifrån de resurserna vi har.

”Inget att tveka om”

Men några mil bort, i Uppsala, görs en helt annan bedömning:

– Med ett läkemedel med så få biverkningar och så stor effekt, tycker vi inte att det är någonting att tveka om, säger överläkare Anna Laurell.

Jyrki Laine fick chansen till ett lite längre liv med mer livskvalitet tillsammans med sin fru Anita. Nu är de på väg till Spanien.

– Det är en resa vi inte hade vågat drömma om förra vintern. Då trodde vi att vi rest tillsammans för sista gången. Men nu blir det en resa till, säger Anita Laine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödssjuka måste betala läkemedel själva

Mer i ämnet