”Fenix” förstärker polisen i Rinkeby-Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten i Västerort räknar med en ökning av antalet ärenden efter att polisen i Tensta-Rinkeby förstärks men polissatsningen kommer inte synas ute på stan.

Från och med 1 april förstärktes antalet poliser i Södra Järva-området med 30 särskilt utvalda medarbetare med lång erfarenhet av grov brottslighet. De ska jobba i en ny sektion kallad ”Fenix”. Gruppens uppgift blir att jobba mot de uppåt 300 unga personer som lever på brottslighet och skapar oro i området.

Ledare för gruppen blir Anders Göranzon som fram till nu lett arbetet mot den organiserade brottsligheten i Södertälje.

– På mångt och mycket kommer den här insatsen likna den insatsen som har varit i Södertälje genom samverkan och samarbete med andra myndigheter t ex skatteverket, försäkringskassan osv berättar Anders Göranzon, operativ chef.  

Jobbar inte i uniform

I januari nästa år tillkommer ytterligare tio tjänster och till sommaren tio till. Tensta-Rinkeby blir därmed det mest polistäta i Stockholms län men gruppen kommer inte jobba synligt i uniform.

– Vi jobbar inte synligt i uniform utan det här är en ren utredningssatsning som gör att vi riktar vår arbete mot grövre brottslighet och strategiskt viktiga kriminella i området, berättar Anders Göranzon, operativ chef.

Höjd beredskap

Åklagarmyndigheten utgår från att det nu blir fler ärenden och har ökat sin beredskap eftersom det finns lika många brottsaktiva ungdomar utöver de yrkeskriminella.

– Runt de här personerna finns en svans med ungefär lika många och deras aktiviteter stör samhället till den grad att en del samhällsfunktioner upphör eller flyttar och det påverkar tryggheten i området, säger Per Nichols, chef för Västerorts åklagarkammare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.