Friends Arena. Foto: © Sweden Arena Management

Friends arena – fortsatta förluster

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades Svenska fotbollförbundet sin årsberättelse för 2014. Återigen visar driften av Friends arena ett minusresultat men förlusterna för förbundet har blivit mindre.

Under 2013 var Svenska fotbollförbundets, SvFF:s, andel av förlusterna för driften av Friends arena nästan 68 miljoner. Förra året landade förlusten på 45,3 miljoner. Summan är den förlust som är kopplad till driften. Men i och med att det franska bolaget Lagardère nu tagit över driften kommer förlusterna för denna del att upphöra.

Däremot kommer förbundet även fortsättningsvis att vara delägare i arenan. Denna del genererade 2014 en förlust på nio miljoner. Tidigare i veckan meddelade SvFF att de har som ambition att minska sitt ägande. De räknar dock med att nationalarenan även de nästkommande åren lär ge minus siffror.

– Det tar många år innan en så här stor arena bär sig. Det räknade vi med när vi gick in i projektet. Titta bara på Allianz Arena i München, de gick med förlust fram till 2012 (byggdes 2005), säger Sune Hellströmer som är SvFF:s ansvarig för ägandefrågorna.

Den preliminära förlusten för Friends arenas driftsbolag under 2014 är 265 miljoner kronor. Detta jämfört med 2013 där förlusterna var drygt 200 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.