Han är för sjuk för härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Dan-Sandu Padereanu är EU-migrant och hiv-smittad. Han är även sjuk i tuberkulos. Ändå sover han ute i vinternatten.

Hiv-smittade Dan-Sandu Padereanu visar alla tabletter han måste ta varje dag. Han får medicinerna från sjukhus i Stockholm. Det är bromsmediciner, men även mot tuberkulosen som han också fått. Och mot värken.

– Jag har ont i lederna, jätteont. Trots att jag behandlas med morfin, har jag jätteont.

Dan-Sandu är en av de många fattiga européer som flyttar från land till land i på jakt efter påhugg. Han kom till Stockholm för två veckor sedan och skulle söka jobb.

– Jag hade fått höra att man kunde få arbete här. Men när arbetsgivaren fick höra att jag hade aids, blev det inget.

Är rädd för att smitta andra

Dan-Sandu fick veta i höst att han även smittats med tuberkulos. Men trots att han är så sjuk, sover han ute. Chans till sovplats finns på härbärget Vinternatt men Dan-Sandu är alltför rädd att skulle smitta andra med tuberkulos, i våningssängarna intill.

– På grund av min sjukdom kan jag inte bo med andra, jag bor bara utomhus. Det är mycket kallt. Men jag som har aids och tuberkulos kan inte bo på ett ställe med 40-50 andra i våningssängar.

Socialförvaltningen erbjuder hemresa

I dag finns inget härbärge i Stockholm anpassat för att ta emot sjuka människor, barn eller gravida, romska kvinnor. De mest sårbara hamnar på så vis utanför. Av socialförvaltningen kan man bli erbjuden någon natts akut övernattning, men annars finns bara erbjudande om hemresa, något som för många inte ses som ett alternativ.

Varför vill du vara kvar här i Sverige när du måste sova ute på gatan?

– Oavsett vart jag kommer, så har jag inget tak över huvudet. Jag har ingen familj i Rumänien heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.