Polisens bild på kokainbeslaget från april 2010. Enligt Tingsrätten smugglade en liga kokain från Sydamerika till Europa under fem års tid. Foto: Polisen

Huvudman i kokainmål släppt

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man som dömdes till 18 års fängelse i en stor kokainhärva, har släppts av hovrätten. En person sitter fortfarande kvar i häktet.

Det tyder på att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten när det gäller huvudmannens inblandning i kokainhärvan.

– Vi har ingen utförlig motivering från hovrätten så det är svårt att ge någon kommentar. Men det tyder på att nästan allt ogillas, det är ganska sannolikt, säger Hans-Jörgen Hanström, en av flera åklagare som arbetat med det segdragna målet.

Samtidigt måste det inte betyda det, inflikar Hanström, och betonar att det fortfarande finns en häktad. Han säger också att han är överraskad över frisläppandet.

– Ja, det kan man säga. Vi har utgått från att han är skyldig, säger han.

”Finns inga skäl för häktning”

– Det är helt enkelt så att det inte finns skäl att hålla honom häktad. De närmare skälen framgår av hovrättens dom, säger Niklas Wågnert, domare i målet, som inte vill gå in på fler detaljer i dag.

Enligt Wågnert sitter nu bara en man häktad, han som dömdes till 14 års fängelse i tingsrätten. Ytterligare en man, dömd till åtta års fängelse, släpptes förra våren men har reseförbud. Åklagarna yrkade dock under pläderingarna på att han ska häktas igen.

Hovrätten kommer, senast före domen den 26 juni, att ta ett beslut om de två ska vara häktade eller inte. I teorin skulle det alltså när som helst kunna komma ett beslut om att även den siste mannen släpps.

Dömdes för grova narkotikabrott

Tingsrätten slog fast att en liga, med 41-åringen som huvudman, under fem år smugglade och försökte smuggla stora mängder kokain från Sydamerika till Europa. Andremannen, skulle ha seglat ensam med kokainet över Atlanten.

De båda dömdes bland annat för tre fullbordade grova narkotikabrott: 2006, 2008 och 2010.

I det sista fallet greps ensamseglaren av franska tulltjänstemän på Karibiska havet med över ett ton kokain ombord, med ett uppskattat gatuvärde på omkring en miljard kronor.  Utöver de två männen dömdes fem andra personer för att ha hjälpt till på olika sätt.

Domen överklagades till hovrätten som nu alltså släppt 41-åringen.

Flera fängelsestraff

41-åringen har suttit i fängelse flera gånger tidigare, dömd för bland annat grova bankrån.

Tre gånger har han fritagits under spektakulära former. Första gången fritogs han från en anstalt. Andra gången fritogs han vid en hovrättsförhandling. Tredje gången fritogs han i samband med en permission. 2004 lämnade han  landet, men enligt uppgifter ska polisen ha haft fortsatt koll på honom. Den 41-årige mannen greps i Colombia 2010.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.