IS-jourlinje för anhöriga läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda jourlinje för avhoppade IS-rekryter och deras anhöriga läggs ner vid årsskiftet. Orsaken är att man inte fått bidrag för nästa år.

I nuläget saknar verksamheten cirka en miljon kronor för att kunna fortsätta, och därför lägger man ned jourlinjen vid årsskiftet.

– Vår personal som har en stor kunskap i att möta unga i den här miljön slutar vid årsskiftet, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset. Han tror att den senaste tidens politiska turbulens lett till att politiker inte prioriterat det svenska IS-resandet.

Vad skulle du vilja se?

– Att man nu avsätter pengar till att stötta verksamheter som möter unga i miljöer där de riskerar att bli radikaliserade.

Stoppat unga svenskar från att resa

Under året har Fryshuset drivit telefonlinjen Syrealize, dit anhöriga anonymt kan ringa för att få stöd och råd om de befarar att någon i deras närhet rekryterats av Islamiska staten, IS.

 Över 100 svenskar har anslutit sig till IS i Syrien och Irak. Fryshuset bedömer att man lyckats stoppa en handfull unga män från att strida med extremistgruppen i år.

Handlingsplan mot extremism upphör

Projektet har ingått i den tidigare regeringens handlingsplan mot extremism som upphör vid årsskiftet. Det är fortfarande oklart om det blir någon fortsatt finansiering för nästa år och enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kan Fryshuset tidigast få besked i maj 2015.

Men Fryshuset anser att det är för sent.

– Om man är ryckig så byggs inte ett långsiktigt förtroende, säger Johan Oljeqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.