Albyberget.

Köpare till lägenheterna i Alby utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har utsett en köpare till de 1.300 almännyttiga lägenheterna på Albyberget.

I ett pressmeddelande skriver Botkyrkabyggen att man har skrivit avtal med företaget Mitt Alby.

”Det som vägt tyngst är att företaget vill vara en långsiktig samarbetspartner för Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen, och bland annat anställa lokal personal i Botkyrka. Det här är positivt för både Alby och Botkyrka”, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren i pressmeddelandet.

Protester mot försäljning i Alby

För att köpet ska gå igenom ska kommunfullmäktige godkänna köparen, vilket beräknas ske 26 juni.

Det har varit stora protester mot försäljningen, och nätverket Alby är inte till salu har lämnat in en lista med 6.500 namnunderskrifter som kräver en folkomröstning om försäljningen.

Troligen ingen folkomröstning

Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige ta upp frågan om folkomröstning om minst 10 procent av de röstberättigade invånarna i en kommun kräver det. Om de formella kraven är uppfyllda ska fullmäktige besluta om att hålla folkomröstningen om inte två tredjedelar av ledamöterna röstar emot förslaget.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S), säger till ABC att det troligen inte blir någon folkomröstning, eftersom bara Vänsterpartiet är emot försäljningen.

– Det finns ett väldigt starkt stöd från partierna i kommunfullmäktige att genomföra detta. Jag ser det som otroligt att beslutet skulle skjutas upp.

Yrsa Rasmussen på Alby är inte till salu är upprörd över den inställningen.

– Det känns som ett slag i ansiktet. De kör över oss totalt.

Upprörda känslor vid möte

På fredagsförmiddagen hölls ett informationsmöte med föreningslivet i Botkyrka. Flera boende i området samlades vid platsen, och var upprörda över att de inte fick vara med vid mötet.

Botkyrkabyggen tillkallade då polis, eftersom de kände sig hotade, vilket ytterligare spädde på frustrationen hos de protesterande.

– Nu är det kommunfullmäktige som kommer att ta ställning. Vi tycker att de thar varit en lång process, säger Botkyrkabyggens kommunikationschef Cina Gerdin angående protesterna till ABC på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot försäljning i Alby

Mer i ämnet