Långa fängelsestraff i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms till tio års fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling. Skådespelaren Mikael Persbrandt döms till fem månaders fängelse för innehav av tolv gram kokain.

I dag föll domen i den stora knarkhärva där tolv personer står åtalade för bland annat grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och dopningsbrott.

Två personer döms till tio års fängelse för bland annat grov narkotikasmuggling. Två personer döms till sex års fängelse, även han för smuggling. Tre får fem år, en får fyra år och en person döms till tre års fängelse.

Taxi Tony

Ligan ska ha distribuerat narkotikan via taxibilar.

60 kilo amfetamin

Tre män stod åtalade för att ha smugglat in drygt 60 kilo amfetamin och två kilo kokain i maj förra året.

Fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom skådespelaren Mikael Persbrandt åtalades för innehav av tolv gram kokain. Han har nekat till brott. Trots att Persbrandt inte togs med kokainet på sig anser domstolen att det är bevisat att han köpt knark.

Bevisen som lagts fram handlar om buggade samtal där knarksäljarna pratar om vad Persbrandt har köpt. Dessutom har det ringts från skådespelarens telefon till säljarna.

– Jag har inte ringt de här samtalen till det här numret och har varken beställt taxi eller kokain, svarade Persbrandt i rätten.

Enligt åklagaren har Mikael persbrandt redan överklagat domen till hovrätten.

10 års fängelse

Två andra män döms för att ha köpt mindre mängder kokain via den förtäckta taxiverksamheten i Stockholm.

Totalt stod tolv personer åtalade. Av dem dömdes tio till fängelse, varav den siste till villkorlig dom och samhällstjänst. En döms till skyddstillsyn. Straffen varierar mellan tio år och fem månader.

De dömda är mellan 28 och 59 år gamla. Alla är män och elva bor i Stockholm och i Nacka utanför Stockholm. En kommer från en kommun i Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxi Tony

Mer i ämnet