Debatt om vårdköerna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson mötte i dag Moderaternas Filippa Reinfeldt i en debatt om vårdköerna i Stockholm.

Bland annat diskuterades köer till akuterna, som Filippa Reinfeldt menar kommer bli mycket kortare eftersom akuterna byggs ut. Helene Hellmark Knutsson menade att man hört i många år att saker ska lösas, och att det största problemet är brist på personal.

Ett annat ämne var köer till cancerbehandling, och där togs ett fall som varit med ABC upp, med en kvinna som fick vänta i sex veckor på att få behandling efter bröstcancerdiagnosen.

Efter valet 2014 – ABC

– Det är klart att det inte är okej någonstans. Det handlar ju dels om den medicinska prioriteringen inom vården, och där måste ju läkarvetenskapen ändå tala om när det är bäst att starta behandlingen. Men jag tror att vi alla förstår att det är en väldigt stor oro inte bara hos patienterna utan också hos anhöriga, säger Filippa Reinfeldt.

– I morgon ska vi fatta beslut om kontaktsjuksköterskor. Det blir en form av stöd, en lots, en hjälp för den enskilda patienten. De kommer både snabbare och till rätt plats inom sjukvården.

– Sedan har vi en cancerplan, en cancerstrategi i Stockholm, där oppositionen är med oss, där det handlar om att koncentrera resurserna så att vi får ökad kvalitet, och där väntetiderna blir kortare för patienten och där vården samlas runt patienten istället för tvärtom. Det kommer att leda till att väntetiderna inom cancerområdet minskar, säger Filippa Reinfeldt.

Socialdemokraterna håller med om att cancervården ska koncentreras.

– Ja det är en syn som vi delar, att vi ska få en sammanhållen cancervård. Tyvärr så ser vi ju att fragmentiseringen i sjukvården snarare har ökat under Moderaternas tid, eftersom man lägger ut mer och mer som inte hör ihop med den övriga sjukvården, säger helen Hellmark Knutsson.

– Det är därför man behöver det här. Det är självklart att vi tycker patientlotsar och liknande är bra, det är ett förslag vi haft förut. Men det som krävs för att man ska komma till rätta med det här är vi får både mer personal men också mer tid med patienterna för personalen, att de inte fastnar i överbyråkratiska system och utan att vi frigör tid till vårdpersonalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet