Livstidsdomen för Dalaröpappan fastställs

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten har fastställt tingsrättens livstidsdom för den 41-åriga pappa som brände två av sina barn inne, och försökte döda även det tredje.

Svea hovrätt fastställer alltså domen på till livstids fängelse för två mord, ett mordförsök och grov mordbrand.

Pappan tände eld på huset på Dalarö utanför Stockholm i september. I huset fanns hans tre barn. En treåring och en femåring dog, medan ett tredje barn hann fly.

Dödsbrand på Dalarö

Pappan överklagade endast hur påföljden skulle bestämmas. Men hovrätten skriver i ett pressmeddelande att ”även om pappans psykiska tillstånd i någon mån påverkat hans handlande så är gärningarnas straffvärde så högt att något annat straff än fängelse på livstid inte kan komma i fråga”.

”Synnerlig grymhet”

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att det är försvårande att mannen gjort sig skyldig till mer än ett mord. Dessutom var barnen beroende av pappan för sin säkerhet, och hade inga möjligheter att värja sig eftersom de låg och sov. De vaknade av branden men bara ett barn hann ta sig ut.

Det huvudsakliga motivet var att hämnas på barnens mamma, slår domstolen fast. Pappans agerande ”vittnar om en synnerlig grymhet och total hänsynslöshet”, skriver hovrätten.

Hovrätten anser inte att det finns några förmildrande omständigheter som gör att straffet borde bli tidsbestämt.

Konflikt med ex-hustrun

Upprinnelsen till händelsen var enligt tingsrätten en konflikt med mannens ex-hustru.

Dagen före morden hade mannen skickat följande sms till sin ex-hustru: ”Då var tiden ute. Nu ska jag sluta vara snäll. Det som händer nu är ett resultat av hur du har behandlat mig under ett år”. Efter att mannen tänt på skickade han ett sms till henne: ”Hämnden är ljuv din jävla idiot”.

Det var i slutet av september i fjol som en granne larmade räddningstjänsten om att ett fritidshus i Dalarö söder om Stockholm stod i lågor. I de nedbrunna resterna av huset påträffades kvarlevorna av mannens söner, tre och fem år gamla. Mannens sjuåriga dotter, som också fanns i huset lyckades fly lågorna och ta sig ut ur huset.

Efter att mannen stuckit huset i brand körde han till Öland, där han greps. Han hade vid tillfället skador på handlederna. Ett av polisens bevis är en mobilfilm, där mannen berättar om sina tankar kring dådet. Den efterföljande sinnesundersökningen slog fast att mannen inte led av psykisk sjukdom vid gärningen eller undersökningstillfället. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbrand på Dalarö

Mer i ämnet