Miljonvite hotar skola

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket hotar med fem miljoner kr i vite om inte Enskedefältets skola förbättrar inomhusluften och installerar fler toaletter. Ett beslut som välkomnas av skolans personal och föräldrar, som drivit frågan i många år.

Enskedefältets skola vid Sockenplan är från 1930-talet – och rejält sliten. I många år har elever och personal klagat över för få toaletter – bara 16 stycken på drygt 500 elever – och på den dåliga ventilationen.

-Under alla år som jag har jobbat med inneklimat och ventilationsproblem så har jag inte varit med om något värre faktiskt, säger huvudskyddsombudet Svante Johansson.

-Har man en dålig ventilation och extremt höga koldioxidhalter, som det har varit här, så medför det att man får huvudvärk, man blir trött och på vintern blir det väldigt jobbigt när man inte kan öppna fönstrena, säger Eva Geijer på Arbetsmiljöverket. På sikt kan det leda till allergier.

Rektor Svante Lööf har sedan han tillträdde för fem år sedan drivit kampen om en bättre arbetsmiljö tillsammans med fack och föräldragruppen – en kamp som stundvis varit tröstlös.

Stödet från Utbildningsförvaltningen har inte varit vad det borde, anser Svante Lööf. I dag välkomnar därför både han, fack och föräldrar Arbetsmiljöverkets beslut om ett vite på hela fem miljoner om inte luften förbättras och fler toaletter inskaffas.

Nu har skolan till 2 januari 2012 på sig att åtgärda bristerna. Men rektorn tvivlar på att man kommer att hinna.

-Man trollar inte fram 25 toaletter hur som helst. Så någonstans så måste vi nog acceptera att det kommer att ta lite längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.