Minnesceremonier för Estoniaoffren

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det tjugo år sedan Estonia förliste på sin väg mot Stockholm från Tallinn, och det har uppmärksammats på många håll.

Vid Estoniamonumentet på Djurgården hölls på eftermiddagen en stor officiell ceremoni, deltagare var bland andra kung Carl Gustaf, försvarsminister Karin Enström och anhörigorganisationer.

På Södermalm hade tidigare på dagen en annan ceremoni hållits vid minnesmonumentet vid Ersta sjukhus, anordnad av Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga.

– Minnena kommer ju tillbaka, och det blir tungt, men det är ändå en ljus dag. Vi får minnas de anhöriga på ett fint sätt, säger Lennart Berglund, ordförande i stiftelsen.

I Uppsala uppmärksammades minnet med kransnedläggning på Gamla kyrkogården. 

– Estoniakatastrofen var en fruktansvärd olycka. Inte minst drabbade den i hög grad Uppsala eftersom många av de omkomna var från Uppsala. Åtskilliga familjer känner ännu saknad efter anhöriga eller vänner som försvann i havet. Det känns självklart att hedra minnet av dessa offer 20 år efter Estonias undergång, säger Lars Bäcklund (M), kommunfullmäktiges ordförande.

852 människor dog vid förlisningen för tjugo år sedan, 137 överlevde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.