Foto: TT

Rån och bombhot i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två rån inträffade på förmiddagen i Stockholm. På båda platserna lämnade gärningsmännen kvar föremål som först misstänktes vara bomber.

Ett växlingskontor på Götgatan i centrala Stockholm utsattes på torsdagsförmiddagen för ett rånförsök.

En maskerad gärningsman var inne i lokalen, och lämnade kvar ett paket med okänt innehåll. Mannen lämnade platsen i riktning mot Medborgarplatsen, utan att få med sig något.

Två rån samtidigt

Samtidigt som stora polisresurser skickades till Södermalm rånades nio minuter senare ett annat växlingskontor på Gullmarsplan av två maskerade gärningsmän. Enligt polisen är det ett grovt rån som inträffat. Även vid det fullbordade rånet lämnades ett okänt paket kvar, enligt polisen.

Enligt vittnen ska gärningsmännen varit iklädda oranga arbetskläder som lämnade plasten på moped i riktning söderut mot Globenområdet. Mopeden är anträffad på Blåsutvägen.

Flera gator spärrades av och växlingskontoret utrymdes, och polisen uppmanade boende att stanna hemma, medan bombteknikerna analyserade och sköt sönder de misstänkta föremålen. Polisens tekniker har konstaterat att föremålet vid Gullmarsplan var ofarligt.

Vittnen förhörs

Avspärrningarna både kring växlingskontoret vid Götgatan och vid Gullmarsplan hävdes vid 14-tiden. Trafiken rullar som vanligt igen.

Nu ska brottsplatserna undersökas av tekniker och vittnen förhöras.

Ännu är ingen misstänkt gärningsman gripen.

– Det finns inget konkret som tyder på att de båda rånen hör ihop, men vi kan inte utesluta det, säger Stockholmspolisens presstalesman Lars Byström.

Tunnelbanan stoppades

Tunnelbanans gröna linje mellan Hötorget och Gullmarsplan stoppades under tiden paketen undersöktes. Inga bussar gick heller till Gullmarsplan och linje 4, 59 och 66 fick omlagda körvägar.

Polisen stängde också av all biltrafik närmast tunnelbanestation Gullmarsplan.

Inga personer ska ha blivit skadade i samband med de båda händelserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.