Foto: Scanpix.

MP vill se regeringen agera

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, tidigare aktiv även i Stockholmspolitiken, hävdar att det som händer i Husby är en följd av ett politiskt misslyckande av flera slag.

– Det är ett misslyckande att vi har förorter i Sverige som brinner, säger Romson på en pressträff med riksdagsjournalister.

Och det är inte bara en fråga att hantera för politikerna i Stockholms stad, enligt henne.

Stockholmsupplopp

– Det är en fråga för regeringen, säger hon och tillägger att hon förväntar sig att få se något från det hållet som visar att det som sker tas på stort allvar.

Investeringar i utsatta områden, som upprustning, behövs men räcker inte. Det måste till ett socialt lyft också, enligt Romson.

– Jag tror inte det finns någon som säger att Husby har fått del av välståndet i Sverige de senaste 20 till 30 åren, säger hon.

Det behövs insatser för unga som inte får jobb, det behövs satsningar på fritidssysselsättningar och för att höja skolorna i områdena, framhåller hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet